Održan trening za korištenje FLA baze podataka

FL ANSWERS (Familylinks Answers aplikacija za zahtjeve iz cijelog svijeta i usluge Obnavljanja porodičnih veza) je standardni sistem upravljanja slučajevima za obnavljanje porodičnih veza za nacionalna društva Pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca. S obzirom da su stvoreni uslovi za obuku i primjenu FLA baze podataka koju je obezbijedio MKCK u 2013. godini, izgrađujući centralnu arhivu i bazu podataka, a u okviru pripreme za korištenje iste, održan je i drugi trening/obuka imenovanih članova Stalnog tima DCKBiH.

Trening je održan 12.06.2018. godine u Sarajevu za 10 imenovanih članova Stalnog tima za obuku i razvoj Službe traženja DCKBiH. Pored imenovanih članova, trening su podržale kolege iz MKCK.
Trening je obuhvatio sljedeće teme: Tehničke i pravne predpostavke za pristup FLA bazi podataka; Pregled platforme, funkcionalnosti i karakteristika; Vježba na pripremljenim slučajevima; Naredni koraci, obaveze i odgovornosti.
Studiozan pristup svakom primjeru, interakcija, te velika zainteresiranost svih učesnika su omogućili da ideja i svaki primjer prezentovan od strane nekog od učesnika bude realizovan.

Shvaćeno je koliko podaci iz FLA baze podataka mogu olakšati svakodnevni rad.

Naglašena je važnost svih prikupljenih informacija, kako o nestalim osobama tako i o tražiocima, te proslijeđivanje istih kroz strukturu radi ažuriranja kako papirne tako i elektronske arhive.

Sastanak stalnog tima za obuku i razvoj službe traženja

13. juna 2018. godine održan je koordinacijski sastanak Stalnog tima za obuku i razvoj Službe traženja DCKBiH. Sastanku je prisustvovalo 17 članova Stalnog tima, koordinatori Službe traženja DCKBiH, CKFBiH i CKRS, predstavnici MKCK, Glavni tajnik DCKBiH, Koordinator za međunarodnu saradnju, VD program koordinator DCKBiH i specijalni gost gosp. Wissam Khalil.

Na sastanku su razmatrane slijedeće teme:
* Polugodišnja evaluacija aktivnosti Obnavljanja porodičnih veza (OPV) – OPV u karastrofama,
saradnja sa odjelom programa Pripravnost i odgovor na katastrofe, provedeni treninzi osvježenja znanja, kontakti sa vlastima na svim nivoima organizovanja, kontakti sa porodicama nestalih osoba, saradnja sa Udruženjima porodica nestalih osoba i Institutom za traženje nestalih osoba BiH, implementacija projekata Psiho-socijalne podrške-
* Evaluacija procesa primopredaje podataka o nestalim osobama iz MKCK u DCKBiH (uključujući statistike i dalje korake implementacije)
* „Trace the Face“ – aplikacija (pristup preko pozadinskog dijela aplikacije)
* Usluge OPV za migrante (pregled trenutne situacije u BiH i preporuke)

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.