Održano V. Državno takmičenje iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv mina 04.04.2012. godine u Zvorniku je održano Peto državno takmičenje ekipa osnovnih škola iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“. Takmičenje je održano u O.Š Sveti Sava, Zvornik, a prethodila su mu takmičenja na entitetskim, kantonalnim/regionalnim i opštinskim nivoima. Pripremu i realizaciju takmičenja pomogla je opštinska organizacija Crvenog krsta Zvornik, kao i O.Š Sveti Sava iz Zvornika koja je bila domaćin ove manifestacije.

 

Prije početka takmičarskog dijela učesnici su imali priliku da pogledaju video spot „Posudi svoju nogu“ koji je snimljen u sklopu globalne kampanje koja ima za cilj da doprinese rješavanju problema mina u svijetu.
Na samom početku takmičenja učenici Osnovne muzičke škole Sveti Sava izveli su prigodan kulturno zabavni program.
Generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH g-din Dušan Kulušić zvanično je otvorio takmičenje.
Takmičenje je organizovano i održano u skladu sa opštim propozicijama. Na takmičenju su učestvovale pobjedničke ekipe sa entitetskih takmičenja. Ove godine takmičenje „Misli Mine“ nije održano u Crvenom krstu/križu Brčko Distrikta BiH, tako da na državnom takmičenju nije učestvovala ekipa iz Brčko Distrikta BiH.
Ekipe su se sastojale od tri učenika. Žiri je bio u sastavu od tri člana: Saša Obradović, predsjednik žirija – BHMAC, Ada Gradaščević, član žirija – Međunarodni fond za deminiranje i pomoć žrtvama od mina (ITF) i Lejla Sušić, član žirija – MKCK.
Takmičarski dio se sastojao od osam obaveznih zadataka:
–    pitanja i odgovori,
–    igra detekcije,
–    ispravi netačne rečenice,
–    ukrštenica,
–    slagalica,
–    pantomima,
–    anagram,
–     rebus
Tokom takmičenja, kroz  interaktivne zadatke prilagođene školskom uzrastu, učenici usvajaju osnovna znanja iz upozoravanja na opasnost od mina i prihvataju praksu sigurnog ponašanja.
Znanje ekipa je utvrdio žiri u skladu sa ukupnim brojem bodova postignutih u teoretskom i praktičnom dijelu kviz takmičenja.
PLASMAN EKIPA:
Prvo mjesto je osvojila ekipa O.Š „Banovići“ – Banovići
Drugo mjesto je osvojila ekipa O.Š „Dubravica“ – Vitez
Treće mjesto je osvojila ekipa O.Š „Sveti Sava“ – Zvornik

Ekipama i školama koje su osvojile prvo, drugo i treće mjesto uručene su vrijedne nagrade, medalje i diplome.
Svim takmičarima i školama su uručene zahvalnice za učešće na takmičenju.
Cjelokupan projekat državnog takmičenja Misli Mine učenika osnovnih škola koji je realizovan ove godine ne bi bio moguć bez finansijske podrške Republike Koreje preko Međunarodnog Fonda za Deminiranje i Pomoć Žrtvama Mina-ITF-a. Pored ITF-a, kao glavnog donatora takmičenja, takmičenje je podržala i Coca-Cola kroz osvežavajuće napitke i poklon pakete za sve takmičare.
Takmičenje su pratili mnogobrojni gosti, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, kao i mediji.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.