Održano 16. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći (FOTO+VIDEO)

U okviru izvršavanja javnih ovlaštenja iz oblasti edukacije mladih iz prve pomoći Crveni križ Federacije BiH je 25.05.2013 godine u Hadžićima organizovao 16. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz  povreda, stanja i oboljenja.  Učešće na takmičenju je uzelo 8 ekipa podmlatka i 8 ekipa omladine, a koje su pobjednici na prethodno održanim kantonalnim takmičenjima.

{youtube}CqQIWTYRXOY{/youtube}

Organizacioni odbor takmičenja bio je u sastavu: Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBiH, dr. Zlatko Kravić, glavni sudija takmičenja član, domaćin iz CKKS Fikret Žunić, sekretar i Nevenka Milanović, saradnik u Stručnoj službi CKFBiH. Takmičenju je ukupno prisustvovalo oko 150 osoba, učesnika i gostiju.Domaćin, Crveni križ Kantona Sarajevo, se maksimalno angažirao dajući na raspolaganje sve kapacitete i osoblje na pripremi i realizaciji takmičenja. Učesnicima 16. Federalnog takmičenja ekipa iz pružanja prve pomoći se prije početka takmičenja obratio gosp. Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, koji je i otvorio isto. Sedam  šminkera su našminkali povrede na 19 markiranata/glumaca koji su imitirali stanja povrijeđenih. Ocjenjivačka komisija, sastavljena od 25 sudija bodovala je sadržaj i postupak rada ekipa na pet radnih poligona: utopljenik, saobraćajni udes, psihijatrijski bolesnici, zemljotres, eksplozija mine dok su ostali poligoni bili rekreacioni.
Ekipe podmlatka i omladine su ostvarile sljedeće rezultate:

Pozicija       Omladina           Broj bodova                  Podmladak                 Broj bodova
1. KS – “Četvrta gimnazija” Ilidža  1047           KS – OŠ „Isak Samokovlija“ Centar Sarajevo1078
2.TK – Tim mladih „Telemark“ CK općine Banovići 909  USK – OŠ “Cazin II” – Cazin 825
3.SBK/KSB – “Gimnazija” Bugojno  899                    TK – JU „OŠ Banovići“ – Banovići 794
4.ZDK -„Prva gimnazija“ Zenica  853                ZDK – OŠ “Edhem Mulabdić” Zenica 720
5 USK – JU “Gimnazija” Cazin    847                      SBK/KSB – “Prva OŠ „Donji Vakuf“ 697
6.ZHŽ – SŠ “A.B. Šimić” Grude  690                        PK – OŠ “Vladimir Nazor” Odžak   671
7.BPK-MSŠ „Enver Pozdenović“Goražde643        ZHŽ – OŠ “Ruđer Bošković” Grude 598
8.HBŽ – Srednja medicinska škola Livno  550       HBŽ – OŠ „Fra Miroslav Džaja“ Kupres 458

Glavni sudija i sudije na poligonima su proglasili najuspješnije glumce koji su na najorginalniji način prikazali povrede. U kategoriji najbolji markirant pobjedili su Adela Koso i Nejir Saračević, a u kategoriji najbolji šminker Amina Mujkanović i Ajla Kruškić. Svim učesnicima su uručene zahvalnice, a ekipama koje su zauzele I, II i III mjesto u obje  kategorije su uručene diplome, pehari i medalje.Tri prvoplasirane ekipe omladine i tri prvoplasirane ekipe podmlatka će uzeti učešće na Državnom takmičenju ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.