Održano 15. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju programa “Upozoravanje na opasnost od mina“

Crveni križ Federacije BiH u sklopu obilježavanja Nedjelje/Tjedna “Upozoravanja na opasnost od mina” (03.12.-10-12.) organizirao je 15. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju programa “Upozoravanje na opasnost od mina”. Takmičenje je održano 07.12.2013. godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Novo Sarajevo. Pomenutom takmičenju prethodila su općinska, odnosno kantonalna takmičenja osnovnih škola.

Takmičenju su u svojstvu gostiju prisustvovali: Lejla Sušić, ispred Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH, Saša Obradović, ispred BHMAC-a, Murat Baručija i Mirsad Teskeredžić ispred Federalne uprave civilne zasštite i Sead Džanović, ispred Kantonalne uprave civilne zaštite ZE-DO kantona.
Učesnike je pozdravio i otvorio takmičenje generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH g. Namik Hodžić.
Žiri u sastavu predsjednik, Lejla Sušić (ICRC), Saša Obradović (BHMAC) i Azema Hebib (CK FBiH) je pratio i ocjenjivao takmičare. Na takmičenju su učestvovala po tri predstavnika iz osam kantona, koja su prethodno pobjedila na općinskom i kantonalnom takmičenju. Učenici su se takmičili u rješavanju zadataka vezanih za poznavanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. U kulturno-umjetničkom dijelu programa takmičenjasvi prisutni su imali priliku da uživaju u izvedbama mladih škole gitare Aka demije “Pink Panther”.
Plasman ekipa po završetku takmičenja je bio sljedeći:
Ekipa Druge Osnovne škole Hrasnica-Ilidža-KS je osvojila prvo mjesto. Drugo mjesto je osvojila ekipa Prve “OŠ” Zavidovići iz Zavidovića–ZDK,  dok je treće mjesto pripalo ekipi iz Tuzlanskog kantona JU OŠ „Vukovije“.
Svim učesnicima takmičenja uručene su zahvalnice.
Pobjedničkoj ekipi, drugoplasiranim i trećeplasiranim uručeni su pehari i medalje. Svaki član ekipe je na poklon dobio skromne darove od Crvenog križa Federacije BiH. Na pomenutom takmičenju su dodjeljene nagrade i medalje za prvo, drugo i treće mjesto za likovne radove koji su uradili učenici osnovnih škola u Federaciji BiH na temu “Upozoravanje na opasnost od mina. “Konkurs za likovne radove je bio raspisan povodom Nedelje/Tjedna “Upozoravanja na opasnost od mina” u Federaciji BiH, koja se obilježava svake godine u periodu od 03.12. do 10.12. U sjedište CKFBiH su pristigla ukupno 122  likovna rada. Odlukom žirija odabrana su tri najbolja likovna rada koja su i predstavljena na pomenutom takmičenju:
1.mjesto –Benjamin Bojanić- IX OŠ Mehmed beg Kapetanović Ljubušak – Kanton Sarajevo
2.mjesto – Sanita Đozo – VIII OŠ Mehmedalija Mac Dizdar – Kanton Sarajevo
3.mjesto – Aldin Sarić – VII OŠ Banovići – Tuzlanski kanton

Federalno takmičenje iz programa «Upozoravanje na mine» je manifestacija koja ima za cilj da provjeri osposobljenost učenika osnovnih škola iz ove oblasti, jer stanovništvo BiH mora naučiti živjeti sa minama, a najbolji vid samozaštite je znanje o ispravnom ponašanju. Ova takmičenja se organizuju još od 1998. godine i postala su dio tradicionalnih aktivnosti Crvenog križa. Broj osoba educiranih iz programa ”Upozoravanje na mine” je oko 6 750. (2012.godina).

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.