Federalno takmičenje

Održano 14. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći

Federalno takmičenje U okviru izvršavanja javnih ovlaštenja iz oblasti edukacije mladih iz prve pomoći Crveni križ Federacije BiH je 28.05.2011 godine u Bugojnu (ispred KSC) organizovao 14. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz  povreda, stanja i oboljenja. Učešće na takmičenju je uzelo osam ekipa podmlatka i osam ekipa omladine, a koje su pobjednice na prethodno održanim kantonalnim takmičenjima.

Domaćin, Crveni križ općine Bugojno, se maksimalno angažirao dajući na raspolaganje sve kapacitete i osoblje na pripremi i realizaciji takmičenja.Učesnicima 14. Federalnog takmičenja ekipa iz pružanja prve pomoći su se, prije početka takmičenja, obratili: gosp. Branko Leko, predsjednik Društva CK/K BiH, gosp. Hasan Ajkunić, načelnik općine Bugojno i gosp. Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, koji je i otvorio isto. Četiri  šminkera  su našminkali povrede na 13 markiranata/glumaca koji su imitirali stanja povrijeđenih. Ocjenjivačka komisija, sastavljena od 20 sudija, je bodovala sadržaj i postupak rada ekipa na poligonima: kardiopulmonalna reanimacija, pljačka bankara, saobraćajna nesreća, narkomani, cijepanje drva, molerski radovi, a dva poligona su bila rekreaciona.
Plasman prve tri ekipe ekipe:
Omladina                                                                                             
1.    KS- “Četvrta gimnazija”    Ilidža                 498,7

2.   SBK- “Opća Gimnazija” Bugojno                492, 9                                                
3.   TK- Tim mladih ” Telemark” CK Banovići 473,2

Podmladak

1.     TK-Podmladak CK Banovići                       470,9

2.     KS-“Prva osnovna škola” Ilidža               447,5

3.     USK-OŠ” Cazin II”                                       415,9

Svim učesnicima, školama su uručene zahvalnice. Ekipama koje su zauzele I, II i III mjesto u obje kategorije uručene su diplome, medalje i pehari.
Za najuspješnijeg šminkera je proglašena je Summeja Botulja , a za najuspješnijeg markiranta Dajana Mahmutović.
Ovo uspješno realizirano takmičenje iz prve pomoći podržali su: Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, „Coca-cola“ Hadžići, Općina Bugojno, KSC Bugojno ,„IMB“ Bugojno, Teatar „Fedra“ Bugojno. JU Apoteke Bugojno i Dental centar dr. Ćatić Bugojno.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.