Održano 12. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju programa ” Svjesnost o postojanju mina/ Upozoravanje na opasnost od mina”

U organizaciji Crvenog križa Federacije BiH, u dvorani hotela „ Kristal“ u Zavidovićima je održano je 12. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola iz poznavanja programa „Svjesnost o postojanju mina/ Upozoravanje na opasnost od mina”. Osnovni cilj Programa je upozoravanje na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava kroz edukaciju stanovništva, prvenstveno djece. Prisutnima su se prije početka takmičenja obratili Pomoćnik načelnika općine Zavidovići Šemsudin Starčević, generalni sekretar Crvenog Križa FBiH Namik Hodžić, te sekretar Crvenog križa Zavidovići Nijaz Mačak. Takmičenje je otvorio predsjednik Crvenog križa FBiH Branko Leko.

 

Žiri u sastavu Remzo Šogolj- predsjednik, Nezira Zečević, Ivana Grujić i Enaida Višo je pratio i ocjenjivao takmičare. Na takmičenju su učestvovala po tri predstavnika iz devet kantona, koji su prethodno pobjedili na općinskom i kantonalnom takmičenju. Učenici su se takmičili u rješavanju zadataka vezanih za poznavanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Po završetku 7 zadataka ekipe Sarajevskog i Unsko – sanskog kantona su bile izjednačene, odnosno imale su isti broj bodova. Zatim su ta dva kantona radila dodatni zadatak u kojem su bile presudne brzina i vještina. Članice ekipe Unsko sanskog kantona – Osnovne škole “CAZIN II ” su bile brže i taj zadatak su riješile prve, osvojivši prvo mjesto, te se na taj način plasirale na Državno prvenstvo u ovom takmičenju. Drugo mjesto je osvojila ekipa iz Kantona Sarajevo- O.Š. Safet Beg Bašagić, dok je treće mjesto pripalo ekipi iz Bosansko – podrinjskog kantona-O.Š. Hasan Turčilo Brzi iz Goražda. Pobjedničkoj ekipi, drugoplasiranim i trećeplasiranim su uručeni pehari i medalje. Svaki član ekipe je na poklon dobio muzičku liniju, dok su škole dobile DVD player. Donator svih ovogodišnjih takmičenja iz programa „ Upozoravanja na opasnost od mina“ je EU, preko ITF-a ( INTERNATIONAL TRUST FUND) koji inače prikuplja sredstva za deminiranje u BiH, kao i COCA-COLA, kao sponzor ovog takmičenja. Takmičenje je bilo medijski propraćeno od strane FTV, BHT-a, TV Maglaj i Dnevnog Avaza.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.