Upriličena završna ceremonija projekta sanacije zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH-Crveni križ Federacije BiH za obnovu donirao 16.310,00 KM

U Sarajevu je danas upriličena završna ceremonija projekta “Primarna konstruktivna sanacija zgrade Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine”. Projekat u iznosu od 67.700,00 USD, finansiran je od strane Specijalnog fonda Američkog ambasadora za kulturno naslijeđe, a implementiran od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Društva Crvenog krsta/križa BiH. 

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack izjavila je da je Američka ambasada veoma ponosna na ulogu predanog partnera u radu Komisije. Zgrada Crvenog krsta/križa BiH nije bila samo zgrada, ona je decenijama bila mjesto sastajanja i kulturnih dešavanja za brojne generacije Sarajlija, rekla je Cormack.

Predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović vjeruje da se mnogi sjećaju kino dvorane u ovoj zgradi kada ona nije bila u tako ruševnom stanju, uz ocjenu da ona predstavlja dio identiteta Sarajeva. Nada se da će u dogledno vrijeme zgrada biti obnovljena u potpunosti.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ocjenjuje da svaka srušena zgrada u Sarajevu podsjeća na patnje koje su građani prošli, ali da je njihova obnova ipak mnogo značajnija jer ona predstavlja obnovu solidarnosti, zajedništva i dobrog duha bosanskog. Smatra da zgrada Crvenog krsta/križa BiH predstavlja dio kulturno-povijesnog blaga BiH.
– Ratno vrijeme smo na žalost iskoristili da rušimo naše kulturno naslijeđe. Danas se pokazuje da nismo u stanju sami ga obnavljati, a mislim da razlog za to nije toliko u finansijskim sredstvima, već što rat u pojedinim glavamo još traje. Zbog toga nam je pomoć Ambasade SAD-a jako dobrodošla – ustvrdio je on.

Predsjednik Društva Crvenog krsta/križa BiH Rajko Lazić navodi da danas osjeća radost zbog završetka dijela obnove ovog objekta, ali i bijes i ljutnju što i nakon 20 godina od rata oni nemaju svoj dom. U tom su periodu, kazao je, na kiriju “bacilli” više od 800.000 KM. Zaslužujemo daleko bolji položaj u društvu, u skladu s rezultatima našeg rada. Samo tokom majskih poplava, na naše račune je iz cijelog svijeta za pomoć ugroženom stanovništvu sakupljeno više od četiri miliona KM, a u robi više od 40 miliona KM – kazao je on.

Projekt koordinator Komisije Adi Ćorović je naglasio da je projekt obnove implementiran tokom 2013. i 2014. godine, za šta je Američka ambasada izdvojila 67.700 dolara, a dio obnove je sufinansiralo Društvo.Druga faza projekta trebala bi biti realizirana u ovoj godini, a podrazumijeva izradu kompletnog pokrova objekta. Faza tri planirana je za 2015. i 2016. godinu i podrazumijevala bi parcijalnu sanaciju interijera objekta na južnoj strani, dok buduće faze predviđaju sanaciju kompletnog enterijera, podrumskog prostora, fasada i vanjsko uređenje objekta.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u martu 2009. godine, zgrada Društva proglašena je nacionalnim spomenikom. Zgrada Crvenog krsta u Sarajevu izvedena je prema konkursnom rješenju iz 1928. godine, arhitekte Helen Baldasara, koji je stvarao u Sarajevu u periodu između dva svjetska rata u duhu moderne.Osobenost ovog projekta je u tome što je ovo jedini objekat ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, koji je imao funkciju zdravstvene i prosvjetne ustanove, te se u njemu nalazila i kino-dvorana.Radove čišćenja unutrašnjosti objekta izvela je firma Neimari doo iz Sarajeva, dok je primarnu konstruktivnu sanaciju izvela firma Gradnja doo Mostar. Pored čišćenja unutrašnjosti zgrade i saniranja konstrukcije objekta, postavljene su potporne grede u nivou spratova i rekonstruisani su nosivi zidovi u sjevernom dijelu objekta, a na južnoj strani je pokrivena i zatvorena kino sala, napravljena drvena bina, uvedena struja i stvoreni su uslovi za održavanje prvih kulturnih manifestacija. Limom koji će u novoj fazi biti korišten za pokrivanje ostatka krova objekta, obezbijeđena je fasada koja je bila opasnost za prolaznike. Izvedeni radovi spriječit će dalje propadanje objekta, koji je na Listi ugroženih spomenika BiH, ali je potrebno osigurati sredstva za potpunu restauraciju objekta i stavljanje u upotrebu za građane i Društvo Crvenog krsta/križa BiH.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.