Održana 6. sjednica IV saziva Skupštine Crvenog križa FBiH

Jučer je u prostorijama zgrade Federalne uprave Civilne zaštite u Sarajevu održana je 6. sjednica IV saziva  Skupštine Crvenog križa Federacije BiH kojom je predsjedavao Prim. dr.Fadil Jahić. Sjednici su osim zastupnika prisustvovali i gosti: ispred  Društva Crvenog križa/krsta BiH generalni sekretar Dušan Kulušić i Predsjednik g. Branko Leko, ispred Vlade FBiH g.Franjo Tolić, te sredstva javnog informisanja. Zastupnici su razmatrali i jednoglasno usvojili Izvještaj o radu sa Finansijskim izvještajem i Izvještajem Nadzornog odbora za 2010.godinu, zatim Plan obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje/Tjedna Crvenog križa, te dodijelili godišnja priznanja i zahvalnice zaslužnim organizacijama, pojedincima, preduzećima i ustanovama.

 


U usvojenom Izvještaju o radu konstatirano je, da je posredstvom 143 zaposlena, 9.861 volontera od čega 7.194 mladih, Crveni križ Federacije BiH i u protekloj godini dao veliki doprinos u poboljšanju zdravlja i socijalnoj zaštiti, te odgoju i edukaciji građana BiH, a na temelju zakonom datih javnih ovlaštenja, u okviru čega posebno izdvajamo :
17.437 prikupljenih doza krvi za bolesne i povrijeđene građane BiH
oko 69.000 osoba educiranih iz prve pomoći,
preko 58.000 osoba koje smo pomogli sa humanitarnom pomoći u ukupnoj
vrijednosti preko 2.miliona KM
pruženih 95.014 usluga kućne njege za 4.858 starih i osoba sa invaliditetom
preko 900.000 obroka pripremljenih i distribuiranih u kuhinjama Crvenog križa
pruženo 4.128 intervencija prve pomoći, izvršena 144 transporta i podijeljeno
42.600 obroka
učesnicima Marša mira u Srebrenici
preko 42.500 educiranih iz programa upozoravanje na mine, TB, reproduktivnog
zdravlja i HIV AIDS
– itd.
Planom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje/Tjedna Crvenog križa predviđena je promocija volonterskog rada i volontera, posebno u Crvenom križu koji su pokretačka snaga aktivnosti naše humanitarne organizacije. Također, govorit će se i o zaštiti Znaka Crvenog križa/krsta u BiH koji se često zloupotrebljava od strane određenih pojedinaca, organizacija i institucija u BiH. Pored toga, u Nedjelji/Tjednu CK prihodom od prodaje markica Crvenog križa koje su štampane za građane, pošte i prijevozničke kompanije, pomoći će se znatan broj socijalno ugroženih građana.
Godišnja priznanja koja se dodjeljuju organizacijama CK i pojedincima, za doprinos u razvoju organizacije CK u 2010.godini dobili su : Crveni križ USK-a Bihać, Crveni križ općine Centar Sarajevo, Crveni križ općine Posušje, Nijaz Mačak i Mato Šimić.
Zahvalnice kolektivima i institucijama koje podržavaju rad Crvenog križa dodijeljene su : Vladi Federacije BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite, Radio-televiziji Federacije BiH, Švajcarskom Crvenom križu-Ured u Tuzli, Kompaniji Violeta iz Gruda, Sekciji DDK Fortuna iz Gračanice i RTV Maglaj.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.