Održana 13. sjednica Predsjedništva Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine

Jučer, 21.01.2016. godine, u prostorijama Crvenog križa Federacije BiH, održana je 13. sjednica Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH.

Na ovoj sjednici usvojeni su operativni plan najznačajnijih aktivnosti i plan nabavki u 2016. godini, odluka o odobravanju novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 45.000 KM za 28 organizacija Crvenog križa po objavljenom internom konkursu, te odluka o raspodjeli po 600 paketa hrane i higijene za potrebe socijalno ugroženih građana u strukturi Crvenog križa Federacije BiH.

Također je usvojena i odluka o transferu sredstava Društva Crvenog krsta/križa BiH namjenjenih za carinske troškove humanitarnih roba iz poplava 2014. godine, u ukupnom iznosu od 19.600 KM.

Razmatran je i prijedlog plana održavanja javnih rasprava o nacrtu Statuta na nivou svih organizacija Crvenog križa kantona, kao i prijedlozi sporazuma o saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Članovi predsjedništva usvojili su izvještaje o održanom sastanku sa predstavnicima Federalnog zavoda za transfuzijsku medicinu, o prikupljanju, skladištenju i isporuci paketića za djecu Hrvatskom Crvenom križu (za izbjeglice u Slavonskom Brodu), te informacije o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH (koje se odnose na oblast edukacije iz prve pomoći) i potpisanom Sporazumu o saradnji sa Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Usvojena su i dva zaključka: zaključak o izradi Pravilnika o upisu u registar-evidenciju članova Crvenog križa Federacije BiH i zaključak o pokretanju procedura za dodjelu Godišnjeg priznanja za 2015. godinu.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.