Odavanje počasti poginulim humanistima Crvenog križa

U povodu obilježavanja 19-te godišnjice od pogibije delegata (ICRC-a) Međunarodnog komiteta Crvenog križa Frederika Morisa (Frederic Maurice- koji je u pratnji konvoja lijekova za građane opkoljenog Sarajeva poginuo 18.05.1992.g.), Crveni križ Kantona Sarajevo je 17.05.2012. godine na Spomen obilježju na Višegradskoj kapiji na Vratniku organizovao polaganje cvijeća poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa koji su dali svoje živote vršeći humanitarnu misiju na pružanju pomoći našim građanima u teškim danima agresije na našu zemlju.

Cvijeće na spomen ploču položila je mješovita delegacija sastavljena od predstavnika Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad, Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC), Crvenog križa FBiH,  Crvenog križa Kantona Sarajevo i organizacije CK općina Stari Grad i Novo Sarajevo,  te mladih aktivista CK općine Stari Grad.
Minutom šutnje odata je počast Frederiku Morisu (Frederic Maurice) i poginulim aktivistima organizacija Crvenog križa i svim humanitarnim radnicima koji su stradali pomažući našim građanima za vrijeme agresije.
Nakon polaganja cvijeća prisutnima su se obratili prof. dr Ajnija Omanić, predsjednica Crvenog križa Katnona Sarajevo i Boris Kelečević, šef delegacije ICRC-a u Sarajevu.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.