Objavljene nove mjere u FBiH: Zabranjeno kretanje od 23 od 5 sati

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva objavio je danas nove mjere nakon porasta broja preminulih i zaraženih koronavirusom u proteklim sedmicama u našoj zemlji.

Od sutra će biti ograničeno kretanje građanima Federacije BiH u periodu od 23:00 do 05:00. 

Kako je na današnjoj press-konferenciji kazao Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva, ušli smo u razdoblje pogoršane situacije kada je riječ o Covidu 19.

  • Porast je nastavljen i u 45. sedmici. Trenutno aktivno je 17.329 slučajeva. Prosječan broj dnevno identifikovanih je 970. Sedmodnevna incidenca na 100.000 stanovnika je 325, a u KS, BPK je preko 500 slučajeva. Ono što primjećujemo u ovom trenutku od 41. sedmice do danas je da je došlo do porasta zaraženih u svim dobnim skupinama. Moramo ostati privrženi zaštiti najranjivijih starijih dobnih skupina i onih koji imaju hronične bolesti –  istakao je on.

U odnosu na prethodnu sedmicu, kako je pojasnio Čerkez, porast dnevnih slučajeva je za devet posto.

  • Broj pacijenata na respiratoru je 48 posto. Broj smrtnih slučajeva je u porastu za 33 posto u odnosu na prošlu sedmicu – poručio je on.

Od početka pandemije u Bosni i Hercegovini je potvrđeno preko 65.000 slučajeva zaraze korona virusom. Preminulo je 1.629 osoba.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.