Obilježen Međunarodni dan nestalih

Međunarodni dan nestalih obilježava se svake godine 30.08. Ujedinjeni narodi ovaj datum proglasili su Međunarodnim danom nestalih kako bi se i na ovaj dan prisjećali i odavali počast desetinama hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, počinjenim zločinima protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Organizacije Crvenog križa unutar BiH zajedno sa Delegacijom Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH i ove godine pridružila se porodicama nestalih iz čitave Bosne i Hercegovine i Institutu za nestale osobe BiH u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba.

U okviru obilježavanja koje se održalo u Brčkom, postavljena je i MKCK izložba “Gdje je?” koja prikazuje imena više od 7.600 osoba za kojima se još uvijek traga.

Prisutni su poslali jedinstvenu poruka da porodice imaju pravo da znaju šta se dogodilo njihovim najmilijim i pozvali sve one koji imaju informacije o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica, da ih podjele sa Institutom za nestale osobe.

Obilježavanju u Brčkom prisustvovao je i generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Namik Hodžić sa šeficom služba traženja DCK BiH Aldinom Tucaković.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih organizacijom širom Federacije organizirale su niz događaja. Tako je npr. Crveni križ Unsko-sanskog Kantona organizirao radionicu o procesu pronalaženja nestalih osoba, te o radu službe traženja.

Crveni križ općine Ilijaš i Vogšća na centralnim trgovima svojih općina sa lokalnim Udruženjima nestalih obilježili su ovaj datum, kojim se nastoji skrenuti pozornost javnosti, posebno nositelja vlasti u BiH na tragičnu sudbinu nestalih osoba i njihovih porodica.

Rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba prevashodno je obaveza nosilaca vlasti u BiH, ali je to ujedno civilizacijska i moralna obaveza i prema žrtvi i prema porodici žrtve, ali i društvu u cjelini svih pojedinaca koji imaju, ali ne žele otkriti informacije koje bi mogli pomoći u rasvjetljavanju sudbine velikog broja nestalih.


Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.