Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći u strukturi Crvenog križa Federacije BiH

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH su, u skladu sa planom rada, provele niz aktivnosti na podizanju svijesti građana o značaju posjedovanja znanja iz osnova pružanja prve pomoći.

Crveni križ općine Zavidovići

Mladi Crvenog križa općine Zavidovići su u saradnji sa sekretarom ove organizacije realizovali radio emisiju na temu “Povrede u kući- nauči pružati prvu pomoć”, a na radio stanici Radio 1053 organiziran je i nagradni kviz. Tokom dana, volonteri su svojim sugrađanima vršili distribuciju edukativno-promotivnog materijala na temu prve pomoći.

Crveni križ općine Kiseljak

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, volonteri Crvenog križa Kiseljak su na trgu ispred zgrade Općine postavili info pult na kojemu su sugrađanima demonstrirali pravilno pružanje prve pomoći, dijelili edukativni i promidžbeni materijal. Jedna grupa volontera je u suradnji sa policijom vršila kontrolu posjedovanja i dopune sadržaja kutije prve pomoći, te vršila anketiranje vozača.
Prema rezultatima ankete:
– svi vozači su posjedovali kutije prve pomoći
– samo 15% njih je koristilo kutije prve pomoći
– 25% njih je vršilo dopunu sadržaja kutije
– 30% su imali priliku pružiti prvu pomoć
– 70% vozača ne zna svoju krvnu grupu.

Crveni križ općine Vogošća

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći  u Crvenom križu općine Vogošća održano je predavanje na temu “Povrede u kući- nauči pružati prvu pomoć”. Predavanje je održala ljekar-instruktor iz prve pomoći za kandidate za vozače motornih vozila,  dr. Milada Velić Ali Al Zayat, a predavanju su prisustvovali građani treće životne dobi općine Vogošća, kao i mladi volonteri.

Crveni križ grada Zenica

Crveni križ Grada Zenica obilježio je Svjetski dan prve pomoći pod temom “Spriječi povrede u kući-nauči pružiti pomoć”. Aktivnosti su započele već u ponedjeljak i utorak (04. i 05.09.) kada su održane radionice prve pomoći sa akcentom na pomenutu temu u Dnevnom centru Crvenog križa u MZ Sejmen, te radionica za volonterke njegovateljice u programu Kućne njege Crvenog križa.
U subotu volonteri su organizovali info pult na trgu Alije Izetbegovića gdje su se građani mogli informisati o načinima da pruže prvu pomoć sebi i drugima, gdje je podijeljen i promotivni materijal, a volonteri su i realistički prikazali određene povrede, te načine njihovog zbrinjavanja.
U sklopu info pulta, volonteri su uspješno odradili i pokaznu vježbu za sve prisutne.

Crveni križ općine Gornji Vakuf-Uskoplje

Crveni križ općine Gornji Vakuf-Uskoplje je 08.09. u saradnji sa volonterima organizirao obilazak osnovnih škola “Voljevac” i  “Pajić Polje”, gdje su napravljene prezentaciju o osnovama pružanja orve pomoći, te skrenuta pažnja na bezbjednost u kući i spriječavanje povreda.

Na Svjetski dan prve pomoći,  Crveni križ Gornji Vakuf-Uskoplje je učestvovao na pohodu na planinu Raduša, koji je organizovala nevladina organizacija “SLOGA” pod nazivom “TOLERANCIJA NA VISOKOM NIVOU”.

Prezentaciju o značaju i važnosti pružanja prve pomoći održao certificirani predavač Reuf Begović.

Crveni križ općine Cazin

Crveni križ općine Cazin organizirao je radio emisiju u kojoj su učestvovali sekretar ove organizacije Mujo Pajić i dr. Asmir Lepuzanović, predsjednik Komisije za zdravstvenu djelatnost. Tokom emisije za slušaoce je organizovan i nagradni kviz, a nagrade su bile kutije prve pomoći.

Organizovana je i taktičko-pokazna vježba uz učešće 25 volontera, kao i info pult na kojem se distribuirao edukativno-promotivni materijal. Taktičko-pokaznoj vježbi prisustvovao je i predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić. Za mlade i volontere Crvenog križa grada Bihaća i općine Cazin organizovano je i druženje ne rijeci Uni uz sportske igre.

Crveni križ općine Ilidža

U Maloj Aleji volonteri ove organizacije postavili su info pult Crvenog križa, na kojem su građani mogli dobiti edukativni materijal i odgovore na pitanja koja su imali. Također su imali priliku naučiti reanimaciju bebe i odrasle osobe, a najmlađima su šminkeri za realistički prikaz povreda šminkali povrede. Članovi ekipa prve pomoći su demonstrirali zbrinjavanje povreda i stanja čestih u kući.

Jutros su članovi Reprezentacije BiH iz prve pomoći za 2017. godinu gostovali na N1 televiziji, gdje su govorili o značaju prve pomoći, dosadašnjim uspjesima naših ekipa te aktivnostima u prethodnim danima, a sutra, 12.09.2017. godine, u prostorijama MZ Ilidža Centar u 14:00h, biće održano predavanje o prvpj pomoći i osnovnim povredama čestim u kući i školi. Na predavanje su pozvani svi zainteresovani građani, učenici i nastavnici svih škola na općini Ilidža, te organizacije s kojima je ova organizacija do sada surađivala.

Crveni križ općine Ilijaš

Mladi volonteri ove organizacije su u petak, 08.09.2017.godine,  održali predavanja u tri škole na području općine Ilijaš- osnovnim školama “Stari Ilijaš” i “Hašim Spahić”, te Srednjoškolskom centru”Nedžad Ibrišimović”. U subotu su izveli  pokaznu vježbu u gradskom šetalištu, ul. 126. Ilijaške brigade – kod fontane, u terminu od 19:00 do 20:00 sati.

Crveni križ općine Orašje

Volonteri ove organizacije su u saradnji sa uposlenicima PZU Sunce organizovali edukaciju o zbrinjavanju povreda trudnica i male djece, a u saradnji sa oilicijskim službenicima vršili su i kontrolu kutija prve pomoći u motornim vozilima. Svim vozačima koji su u svojim vozilima posjedovali kutije prve pomoći Crveni križ općine Orašje poklonio je rukavice.

Crveni križ općine Bužim

Ekipa omladine Crvenog  križa općine Bužim izvela pokazne vježbe pružanja prve pomoći- Trka sa preponama (sa realističkim prikazom povreda), te vježbu oživljavanja. Na inicijativu uposlenika MSŠ ,,Bužim“ ,a zbog pojave sve većeg broja  učenika sa epilepsijom, održano je i predavanje na temu zbrinjavanja epileptičnih napada.

Crveni križ grada Bihaća

Volonteri Crvenog križa grada Bihaća su povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći snimili kratki edukativni film sa prikazom najčešćih povreda u domaćinstvu i načinima njihovog zbrinjavanja.

Crveni križ općine Goražde

Povodom Svjetskog dana prve pomoći, mladi volonteri Crvenog križa općine Goražde su održali pokaznu vježbu na gradskom mostu, na kojoj su demonstrirali kako se pruža prva pomoć kada se radi o povredama koje su karakteristične za provređivanje u kući. Učestvovalo je 10 mladih i 2 starija volontera, a vježbom je rukovodio Nermin Hodžić.

Crveni križ općine Donji Vakuf

U subotu, povodom Svjetskog dana prve pomoći volonteri ove organizacije su u suradnji sa policijskim službenicima zaustavljali automobile i tom prilikom anketirali vozače, te provjeravali kutije prve pomoći.

Rezultati ankete pokazuju da su svi vozači posjedovali kutiju prve pomoći, te da su svi oni čiji je vozački staž kraći od četri godine u svojim lokalnim organizacijama Crvenog križa prošli adekvatnu edukaciju prve pomoći.

Nakon ove akcije, volonteri su nastavili obilježavanje ovog značajnog datuma na informativno-edukativnom štandu u gradu. Tom prilikom upoznali su građane o Svjetskom danu prve pomoći, odgovarali na pitanja građana vezana za prvu pomoć, te vršili besplatno mjerenje krvnog pritiska.

Crveni križ općine Centar Sarajevo

Svjetski dan prve pomoći ova organizacija obilježila je aktivnim učešćem na 11. Sarajevskom polumaratonu.

Uposlenici i volonteri Crvenog križa općine Centar Sarajevo pružali su logističku pomoć pri organizaciji, članovi višenamjenske terenske jedinice su u koordinaciji sa hitnom pomoći učesnicima pružali prvu pomoć, a na info pultu je promoviran značaj prve pomoći u svakodnevnom životu, te ostale programske aktivnosti Crvenog križa.

Civilna zaštita općine Centar ovim povodom je Crvenom križu općine Centar ustupila vozača sa vozilom i motorole na korištenje.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.