Obilježavanje 31. Godišnjice masovnog zarobljavanja i nestanka kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata

Crveni križ Federacije BiH se u skladu sa svojim mandatom i misijom, zajedno saCrvenim križem SKB/KSB i ove godine uključio u podršku obiljažavanja 31.godišnjice od masovnog zarobljavanja i nestanka Bošnjaka i Hrvata iz Kotor Varoši.Cilj je pružiti podršku porodicama stradalih i olakšati svima onima koji im odajupočast.


Tim prve pomoći Crvenog križa SBK/KSB činilo je pet volontera iz Crvenog križaopćine Kiseljak i Crvenog križa općine Visoko. Oni su bili sanitetsko osiguranjemarša mira “Tihi hod za veliku bol”, u periodu od 01.11. do 03.11.2023. godine.Marš mira svake godine održava se u organizaciji Udruženja za nestale osobe“Vrbanja” Kotor Varoš. U maršu je od samog početka učestvovalo oko 100 osoba,a tokom dana na različitim destinacijama priključilo se još stotinjak osoba.
Tim Crvenog križa prvog dana osiguravao jesmotru na polaznoj tački Karaula – Travnik od07.00h gdje je prije početka održan i kraći govorite prikladan ispraćaj učesnika Marša mira.


Tokom prvog dana Marša mira tim je, u večernjimsatima, imao 15 intervencija. Uglavnom je bilariječ o upali mišića. Također, istog dana nekolikoučesnika se žalilo na glavobolju i umor.


Drugi dan Marša mira bio je znatno naporniji budućida je teren bio zahtjevan. Ukupno je zabilježena 41intervencija.
Zabilježeno je 27 osoba koje su imale povrede u vidužuljeva, dvije osobe koje su imale blago uganućezgloba, tri su imale posjekotine, a devet ih se žalilona bolove u mišićima i glavobolju.


Tim Crvenog križa SBK/KSB pružio je adekvatnu prvupomoć.
Treći dan Marša mira hodanje je otežala kiša koja je neprekidno padala. Uprkostome zabilježeno je tek nekoliko intervencija koje su sanirane, uglavnom,tabletama protiv bolova.


Posebnu zahvalnost upućujemo Međunarodnom komitetu Crvenog križa u BiH napodršci, kao i
svim volonterima i uposlenicima u strukturi Crvenog križa FederacijeBosne i Hercegovine koji su, u okviru mandada i principa Crvenog križa,nesebičnim zalaganjem potpomogli realizaciju 31. godišnjice stradanjakotorvaroških Bošnjaka i Hrvata.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.