Obilježen Svjetski dan prve pomoći u strukturi Crvenog križa Federacije BiH

U subotu, 12. 09. je, u skladu sa planom, obilježen Svjetski dan prve pomoći u strukturi Crvenog križa Federacije BiH. Preko 31 gradska i općinska organizacija Crvenog križa u Federaciji BiH obilježila je ovaj dan sprovođenjem različitih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti građana o značaju posjedovanja znanja i vještina iz pružanja prve pomoći.

U nastavku dajemo pregled aktivnosti.

Crveni križ Kantona Sarajevo

Organizacije Crvenog križa općina Centar, Novo Sarajevo i Ilijaš na Svjetski dan prve pomoći organizirale su pokazne vježbe i podjelu promotivnog materijala, kako bi što većem broju građana ukazali na značaj prve pomoći.

Crveni križ općina Stari Grad i Ilidža vršile su podjelu promotivnog materijala, a ekipa prve pomoći u kategoriji omladin Crvenog križa općine Ilidža koja čini aktuelnu Reprezentaciju BiH za Evropsko takmičenje u pružanju prve pomoći je na taj dan učestvovala na pomenutom takmičenju i osvojila 7. mjesto, u konkurenciji od 29 ekipa.

Anketiranje vozača i podjelu promotivnog materijala radio je Crveni križ Općine Trnovo.

Crveni križ općine Živinice

Volonteri Crvenog križa općine Živinice su dana 11.09.2015. godine na gradskom bulevaru „ Nesib Malkić“ u Živinicama izveli pokaznu vježbu iz prve pomoći. Pored toga građanima je od strane šminkera Crvenog križa pokazan i  realistički prikaz povreda, a na dva štanda Crvenog križa djeljeni su promotivni materijali, te su za najmlađe su podjeljeni baloni.

Crveni križ općine Zavidovići

Volonteri Crvenog križa općine Zavidovići ovaj dan su obilježili distribucijom promotivno-informativnog materijala, te u saradnji sa saobraćajnom policijom vršili kontrolu kutija prve pomoći u vozilima.

Crveni križ općine Prozor-Rama

Volonteri Crvenog križa Prozor-Rama su, u saradnji sa saobraćajnom policijom, anketirali vozače motornih vozila, provjeravali elementarnih znanja vozača u pružanju prve pomoći provjere opremljenosti vozila sa kutijom prve pomoći, te dijelili promo letke.

Crveni križ općine Fojnica

Volonteri Crvenog križa općine Fojnica su u saradnji sa policijskom stanicom Fojnica (PS Fojnica), proveli akciju anketiranja vozača vezanu za poznavanje pružanja prve pomoći, distribuciju letaka te provjeru posjedovanja, kompletnosti i opremljenosti vozila sanitetskim materijalom – kutijom prve pomoći.

Većina anketiranih vozača su posjedovali kutiju prve pomoći u svojim automobilima, dok je mali broj imao priliku da iskoristi svoje znanje i pruži prvu pomoć.

Crveni križ općine Donji Vakuf

Ekipa prve pomoći Crvenog križa općine Donji Vakuf je u saradnji sa lokalnom policijom zaustavljala motorna vozila na izlazu iz grada, anketirala vozače o znanju prve pomoći i pregledala kutiju prve pomoći . Ovu akciju propratio je i Generalni sekretar CKFBiH Namik Hodžić, koji je najstarijim volonterima uručio majice Crvenog križa.

Ekipa prve pomoći je obilježavanje ovog dana nastavila na prepoznatljivom mjestu u gradu sa edukativnim štandom , gdje su građani mogli da nauče sve što ih je zanimalo o prvoj pomoći.

Crveni križ općine Livno

Tajnik i dva mlada volontera CRVENOG KRIŽA OPĆINE LIVNO su, u suradnji s prometnom policijom PU Livno ( PS Livno ), proveli akciju provjere vozača vezanu uz poznavanje pružanja prve pomoći, te posjedovanje , kao i kompletiranost sadržaja kutijica prve pomoći u automobilima, na području općine Livno. Pri tome, provedena je i anketa s vozačima vezana uz navedenu temu, kao i podjela odgovarajućih brošura prve pomoći. Od 18 anketiranih vozača, u sat vremena trajanja ove preventivne akcije, dva vozača nažalost nisu posjedovala kutijice prve pomoći u svojim automobilima. Oni su bili upozoreni da ih što prije nabave i istima opreme svoja vozila. Znanje o poznavanju pravilnog pružanja prve pomoći ipak je pokazala većina vozača, tj. njih petnaest ( 15 ).

Crveni križ općine Bosanski Petrovac

Ekipa prve pomoći Crvenog križa općine Bosanski Petrovac je na Trgu Šehida održala pokaznu vježbu kojom je prezentovala pružanje prve pomoći uz pomoć šminkera i markiranata.

Crveni križ općine Novi Travnik

Mladi Crvenog križa Općine Novi Travnik izašli su na ulice grada u jutarnjim satima, u suradnji sa Policijskom stanicom PU Novi Travnik te su organizirali provjere automobila, točnije, posjeduju li vozači potrebnu sanitetsku opremu koja zbrinjava povrijeđene u slučaju nesreće ili nezgode. Rezultati akcije su pokazali da dio vozača uopće ne posjeduje kutiju prve pomoći koja se treba nalaziti u obaveznoj  opremi motornih vozila. Akcija je bila informativnog karaktera, stoga su vozači prošli nekažnjeno te im je skrenuta pažnja o važnosti pružanja prve pomoći s kojom pomažemo unesrećene osobe na mjestu nesreće prije dolaska liječnika i drugih kvalificiranih kadrova.

Osim provjere, izvršeno je i anketiranje o informiranosti korisnika prometa o opasnostima na putu i o tome kako pružiti prvu pomoć.

Crveni križ općine Sanski Most

Volonteri Crvenog križa općine Sanski Most povodom ovog dana izvršili su anketiranje vozača o poznavanju osnova prve pomoći, te provjeru kutija prve pomoći u automobilima, u saradnji sa Trećom policijskom upravom. Ukupno je anketirano 50 vozača.

Crveni križ grada Široki Brijeg

Volonteri Crvenog križa grada Široki Brijeg su organizovali i proveli akciju na Trgu širokobrijeških žrtava, u saradnji sa MUP-om. Djelatnici MUPA-a su pomagali pri zaustavljanju vozila, a članovi ekipe prve pomoći su  proveli anketu i postavljali desetak jednostavnih pitanja vozačima, a zatim im uručii CD prve pomoći i zavojni materijal,te demonstrirali postupak reanimacije.

Uspjeli su  anketirati 22. vozača.

Važnim znati pružiti prvu pomoć smatraju svi anketirani, kutiju prve pomoći koristila su 4 vozača, a svoju krvnu grupu nisu znala 3 vozača.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.