Obilježen jubilej 150 godina Međunarodnog komiteta Crvenog križa

Povodom obilježavanja jubileja 150 godina Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa  delegacija MKCK u Sarajevu u saradnji sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH i Međunarodnom Federacijom društava CK i CP organizirala je 15.05.2013 godine u hotelu Europa svečani prijem za predstavnike javnog i političkog života, kao i diplomatskog kora prisutnog u BiH. Svečanom prijemu su prisustvovali i predstavnici strukture Crvenog križa Federacije BiH i Crvenog krsta RS. Prisutnim gostima su se obratili Boris Kelečević, šef Delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH, Branko Leko, predsjednik DCK/K BiH i Michaele Rezza Sanchez, šef delegacije Međunarodne Federacije društava CK i CP u BiH.

Boris Kelečević je u svom izlaganju pomenuo da Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa djeluje u BiH od 1992 godine. U poslijeratnom periodu Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa sarađuje sa vlastima i institucijama u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se ojačali napori u rješavanju važnih humanitarnih pitanja koja su direktna posljedica sukoba“, rekao je Kelečević. Napomenuo je da je rasvjetljavanje sudbine nestalih tokom rata prioritet Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa, jer porodice imaju pravo da saznaju šta se dogodilo sa njihovim članovima. Kelečević je ukazao na činjenicu da je, 18 godina nakon rata, i dalje nepoznata sudbina više od 8.000 lica prijavljenih Međunarodnom komitetu Crvenog krsta/križa.
Stvarna snaga i ono po čemu se ističe Međunarodna Federacija društava Crvenog križai Crvenog polumjeseca je jedinstvo i univerzalnost”, poručio je šef Međunarodne Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u BiH Michaele Rezza Sanchez. „Ogranak Crvenog krsta postoji u skoro svakoj opštini u svijetu sa više od 13 miliona aktivnih volontera ove organizacije. Svi rade po istim principima i nastoje djelovati u skladu sa istim standardima“, rekao je RezzaSanchez. Podsjetio je da je Međunarodna Federacija, koja umrežava 187 nacionalnih društva Crvenog križa utemeljena 1946. godine.
Predsjednik DCK/K BiH Branko Leko je izrazio veliku zahvalnost Međunarodnom komitetu Crvenog krsta/križa i Međunarodnoj Federaciji društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na svekolikoj pomoći i podršci koju su pružili tokom i nakon rata, kao i svim nacionalnim društvima Crvenog križa i drugim humanitarnim organizacijama koje su pružale ili još uvjek pružaju pomoć Nacionalnom društvu, a preko njega ljudima u potrebi. Istakao je da o ulozi i značaju Crvenog križa/krsta u spašavanju ljudskih života i pomoći ozdravljenjima govori samo podatak da se npr. u jednoj godini u organiziranim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi prikupi više od 30 000 doza krvi. Zahvalio se i organima vlasti na svim razinama u BiH koji su prepoznali ulogu i značaj Crvenog križa/krsta, te izdvajaju proračunska/budžetska sredstva za rad, dodjeljuju ili ustupaju prostore, odnosno na bilo koji drugi način olakšavaju rad ove humanitarne organizacije. Naglasio je da ta podrška koja ima uporište i obavezu u nekoliko zakona, nije svugdje i uvjek primjenjena  i da ima opstrukcija i izbjegavanja zakonskih obaveza.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.