Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći

Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta obilježit će ove godine Svjetski dan prve pomoći u subotu 13. septembra pod sloganom Budi heroj, Spašavaj živote!.

U cilju još kvalitetnije edukacije iz prve pomoći, Međunarodna federacija društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pokreće „Globalnu inicijativu o prvoj pomoći 2014-2020“ čiji je cilj povećati broj osoba educiranih za pružanje prve  pomoći i broj zajednica pripremljenih za spašavanje života u kriznim situacijama. Aktivnosti će se provoditi pod sloganom „Prva pomoć za sve“.

 


Organizacije Crvenog križa FBiH, će realizirati one aktivnosti koje na najbolji način ukazuju na značaj pružanja prve pomoći:

postavljanje informativnih štandova na javnim mjestima i podjela informativno-edukativnog materijala,

održavanje pokaznih vježbi pružanja prve pomoći sa realističkim prikazom nesreća,

akcije anketiranja vozača – provjere elementarnih znanja vozača u pružanju prve pomoći i provjere opremljenosti  vozila sa sanitetskim materijalom – kutijom prve pomoći,

putem edukativnih radionica i kratkih vježbi upoznavati građane sa osnovnim i neodgodivim postupcima prve pomoći (demonstrirati zaustavljanje krvarenja, zbrinjavanje rana i preloma, postupak kod gubitka svijesti, osnovni postupak održavanja života),

putem medija upoznati širu javnost o značaju prve pomoći, a posebno ukazivanje na globalno prisutan problem saobraćajnih nesreća i  važnosti aktivnog učešća svakog pojedinca u postizanju veće sigurnosti na cestama

Fokus aktivnosti je naglasiti:

-da je svako u mogućnosti naučiti prvu pomoć i primijeniti svoje znanje kako bi spasio ugroženi život,

-da edukaciju iz prve pomoći treba omogućiti svima, a ne samo pojedinim grupama građana,

-da je prva pomoć izraz humanosti i želje da pomognemo onima koji su u potrebi,

-da je broj spašenih života i smanjenje posljedica nesreća mjerilo uspjeha pružanja prve pomoći.

Jedna od osnovnih zadaća Crvenog križa je upoznavanje i osposobljavanje opće populacije sa osnovama prve pomoći (učenici, građani, povratnici, uposlenici). Obuka i takmičenja iz prve pomoći se organiziraju svake godine i okupljaju mlade iz osnovnih i srednjih škola. Na području FBiH kroz edukaciju prođe oko 10.000 mladih. Broj  obučenih kandidata za vozače m/v iz prve pomoći je oko 22.009.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH će provesti sljedeće aktivnosti na obilježavanju pomenutog datuma:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći Crveni križ Ilidža će u subotu, 13.09.2014. godine održati pokaznu vježbu u saradnji sa Vatrogasnom jedinicom i ekipom prve pomoći iz Palilule – Beograd. Pokazna vježba je zamišljena kao simulacija zemljotresa u ruševnoj kući u parku na Ilidži, iz koje bi vatrogasci izvlačili povrijeđene, a ekipe prve pomoći bi ih potom zbrinjavale.

Crveni križ općine Ilijaš će Svjetski dan prve pomoći obilježiti sljedećim aktivnostima:

-Akcija anketiranja vozača – provjera elementarnih znanja vozača u pružanju prve pomoći i provjera opremljenosti vozila sanitetskim materijalom (od 12,00 do 13,00 sati ispred zgrade IGM-a ili kod Pasarele)

-Putem kratkih vježbi upoznati građane sa osnovnim i neodgodivim postupcima prve pomoći

-Postavljanje informativnog štanda na javnom mjestu i podjela informativno-edukativnog materijala.

Crveni križ općine Bihać će 13.09. realizirati na Gradskom trgu sljedeće aktivnosti:

-upoznavanje građana sa sadržajem torbica prve pomoći

-realistički prikaz povreda i njihovo saniranje (u svrhu što boljeg približavanja značaja prve pomoći svim građanima, biće postavljena 4 poligona na kojima će se odvijati ovi prikazi a koje će moći gledati svi prisutni građani).

-akcija darivanja krvi

Sve navedene aktivnosti održavat će se u periodu od 9h do 12h, pa se pozivaju svi građani da prisustvuju ovom edukativnom događaju, ali i da darivanjem krvi doprinesu Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Prema dostavljenom planu iz ZDK Crveni križ općine Zenica će uraditi pokaznu vježbu na Trgu Alije Izetbegovića u 19h. Crveni križ općina Zavidovići, Maglaj, Žepče, Olovo i Tešanj će izvršiti kontrolu vozača, odnosno opremljenosti vozila sanitetskim materijalom. Na trgu u Kaknju će se održati pokazna vježba iz prve pomoći, dok će u Žepču u Domu kulture njegovateljice vršiti mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska građanima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.