OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA DDK

Kao i svake godine želimo vas podsjetiti na značaj obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi 14.06.2010.godine.

Dobrovoljno davalaštvo krvi u BiH, kao i u cijelom svijetu, zbog smanjivanja broja dobrovoljnih davalaca krvi, postaje sve veći društveni problem. Zavodi za transfuziologiju konstantno upozoravaju na smanjenje zaliha krvi koje mogu imati katastrofalne posljedice po zdravlje populacije. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) fokusira globalnu kampanju za 2010 godinu na mlade donatore, pod sloganom “Nova krv za svijet”.Obzirom da globalno raste potreba za krvnim zalihama mladi ljudi mogu učiniti značajan doprinos donirajući krv. Regrutiranje mladih davalaca krvi ne samo da dugoročno poboljšava sigurnost i opskrbljenost države zalihama krvi, nego i promovira siguran i zdrav način života.U tom smislu WHO se nada da će nova generacija idealistički motiviranih dobrovoljnih darivatelja krvi učiniti zajednički napor na prikupljanju rezervi krvi koja pruža najsigurniji mogući način za upotrebu gdje god i kad god bude potrebno spasiti ljudski život. U događajima i aktivnostima diljem svijeta obilježavanje svjetskog dana DDK ima za cilj podsticanje stanovništva da redovno daju krv, da utiču na podizanje nivoa svijesti o potrebi za davanjem krvi jer to predstavlja opšti nacionalni interes, zatim da promovišu zdrav način života, unapređuju zdravstvenu kulturu i prosvijećenost i utiču na podizanje nivoa građanske solidarnosti i društvene odgovornosti.Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdjevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika sigurnom krvi i krvnim produktima predstavlja važan preduslov za funkcioniranje zdravstvenog sistema svake zemlje. Treba istaći da Crveni križ tradicionalno u okviru svojih redovnih aktivnosti dobrovoljnog davalaštva krvi provodi aktivnosti motivisanja i organizacionog okupljanja dobrovoljnih davalaca krvi, popularisanja davalaštva, organizovanja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, utvrđivanja uslova za dodjelu priznanja i dodjele priznanja dobrovoljnim davaocima krvi.
Također dodjeljuje najviša priznanja dobrovoljnim davaocima krvi, Zlatni znak za 100 i više darivanja  i Srebrnu plaketu za 50 i više darivanja, a izrađuje i dodjeljuje razni promotivni materijal ( značke DDK, majice, kape, olovke i slično ).
U okviru Dana otvorenih vrata Crvenog križa i transfuzija ( 14 do 22.06 ) biti će organizirane akcije darivanja krvi u velikom broju organizacija, a 19.6. održati će se i Treći federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi u Kaknju, dok će se 22.6. u Bihaću održati Okrugli sto na temu “Značaj i uloga dobrovoljnog davalaštva krvi u društvu”.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.