Obilježavanje Nedjelje/tjedna borbe protiv tuberkuloze 14.-21.09.

U skladu sa programskim aktivnostima Crvenog križa Federacije BiH, u periodu 14.-21.09. struktura Crvenog križa Federacije BiH provodi aktivnosti na obilježavanju Nedjelje/tjedna borbe protiv tuberkuloze.

Moto ovogodišnje akcije je “ZNANJEM PROTIV TUBERKULOZE”.

Povodom toga, Društvo Crvenog krsta/križa BiH je jučer održalo konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti u ovoj nedjelji.

Aktivnosti strukture Crvenog križa Federacije BiH obuhvataju zdravstvenu djelatnost– organiziranje akcija pregleda stanovništva i dobrovoljnog darivanja krvi, higijensko-epidemiološku zaštitu– organizovanje akcija vezanih za čuvanje okoliša, socijalne aktivnosti– obilazak novo-oboljelih od tuberkuloze, te uručivanje prigodnih poklona i informativnog materijala oboljelima i njihovim porodicama, te informativno-edukativne aktivnosti– distribucija markica za stanovništvo, informativno-edukativnih materijala, organizovanje javnih tribina i predavanja u školama.

Svakako vrijedi istaći i organizovanu posjetu Crvenog križa Kantona Sarajevo Klinici za plićne Bolesti “Podhrastovi”, gdje će oboljelima od tuberkuloze biti uručeni prigodni pokloni.

Ovim povodom Crveni križ Federacije BiH izradio je oko 200.000 doplatnih markica u apoenima od 0,5 i 0,2 KM, a prilozi prikupljeni na ovaj način bit će usmjereni na aktivnosti podizanja svjesti javnosti o načinima prenošenja i prevencije tuberkuloze.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.