Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba – 30.08.

Obilježavanjem Međunarodnog dana nestalih 30.augusta i ove godine se želi skrenuti pažnja javnosti na tragičnu sudbinu     nestalih osoba i patnju porodica žrtava koje još ne znaju sudbinu svojih najmilijih.


Iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa su podsjetili da se i 15 godina nakon rata u BiH još uvjek traga za oko 8.000 ljudi od ukupnog broja više od 27.000 registriranih nestalih osoba. Njihovi posmrtni ostaci su još skriveni po masovnim i pojedinačnim grobnicama širom BiH.
Crveni križ FBiH (sa svojom strukturom) je jedan od sudionika u projektu koji je inicirao Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) a podržali Institut za nestale osobe (INO), Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i porodica nestalih početkom prošle godine – “Nestali životi”, visoko profilirana knjiga i izložba fotografija čiji je cilj odati počast nestalima, njihovim porodicama i svima onima koji se trude omogućiti porodicama da okončaju mentalnu torturu izazvanu životom u neizvjesnosti. Cilj projekta “Nestali životi” također je i pokušaj mobilizacije Evropskih država i Evropske unije kako bi se povećao pritisak na države Zapadnog Balkana i kako bi ih se uvjerilo da urade više za ožalošćene porodice. Izložba će biti otvorena u Sarajevu od 30.08.-12.09.2010, sa početkom u 14:00h. Mjesto postavke izložbe je Trg djece Sarajeva ispred BBI centra.
Međunarodni dan nestalih osoba također će biti obilježen i nizom drugih događaja:
– Vanredna sjednica Zajedničke komisije BiH za ljudska prava, prava djece, mlade, imigracije,
izbjeglice, azil i etiku – 11:00-13:00, Velika sala/Zgrada Parlamentarne skupštine BiH.
– Protestna šetnja od zgrade BiH Parlamenta do BBI centra koju će predvoditi gosp.Ahmet
Grahić, član Savjetodavnog odbora INO BiH – 13:30-15 00.
– Projekcija filma “Sinovi Babilona”-16:00-17:00, Cinema City, Maršala Tita 26, Sarajevo

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.