Nedjelja/Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca 2019: Ljubav u službi humanosti

Svjetski dan, kao i Nedjelja/Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, najznačajniji su datum za našu organizaciju. 8. maj je datum rođenja Anrija Dinana, našeg osnivača. 

S tim u vezi, CKFBiH će nizom aktivnosti od 8. do 15. maja obilježiti ove dane. Prije svega, u Sedmici/Tjednu Crvenog križa distribuiraće se i podijeliti humanitarne robe i paketi, donacija CP Turske, kao i humanitarne pakete, iz donacije Agana Hodžića, koji će biti distribuirani općinama Trnovo i Hadžići. Dalje, centralna svečanost, biće održana u Sarajevu, 8. maja 2019. godine, pod nazivom “Ljubav u službi humanosti” (u skladu sa ovogodišnjom globalnom kampanjom IFRCa – #Love), gdje će biti dodjeljena najviša priznanja – 8. Maj/Svibanj, pojedincima u strukturi CKFBiH, koji su postigli poseban doprinos u radu organizacije Crvenog križa, kao i Godišnja priznanja organizacijama i pojedincima za postignute rezultate u prethodnoj godini. Na ovoj svečanosti biće upriličena i dodjela zahvalnica onima koji su pružili podršku promociji humanih ciljeva naše organizacije.

CK FBiH će također bolnicama u Travniku, Goraždu, Bihaću, Novoj Biloj, Livnu i Orašju uručiti i 100 setova za novorođenčad, simbolično, za bebe rođene u Nedjelji Crvenog križa. CK grada Tuzla 9. maja održaće okrugli sto na temu “Crveni križ i dostojanstveno starenje”. CKKS će 08.05. od 11:00  do 14:00 sati prezentirati programske aktivnosti Crvenog križa u Velikom parku –  u blizini „Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995“., a u 12:00 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća na „Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 “.

Kantonalne i općinske organizacije u Federaciji BiH raznolikim aktivnostima obilježiće ovu nedjelju/tjedan, akcijama darivanja krvi, akcijama mjerenja šećera i tlaka, radionicama iz prve pomoći, svečanim sjednicama organa i tijela u našoj strukturi, a biće distribuirane i prigodne doplatne markice (0,50 i 0,20 KM) građanstvu, poštama, željeznicama, namjenjene krajnjim korisnicima Crvenog križa (štampano je 117 800 kom markica 0,50 KM i 74 080 kom markica 0,20 KM).

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.