Mladi Crvenog križa FBiH učesnici Foruma „Nove generacije za bolju Europu“

U organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) pri Univerzitetu za mir osnovanog od strane UN-a, Asocijacije europskih graničnih regiona (AEBR) i Ministarstva za mlade i sport Republike Srbije u Beogradu je 25. oktobra 2014. godine organizovan Forum na temu „Nove generacije za bolju Europu“, a dan poslije i međunarodni okrugli sto na temu „Uloga prekogranične saradnje u očuvanju mira“. U radu Foruma učešće je uzeo Haris Magrdžija, član Predsjedništva mladih Crvenog križa Federacije BiH i omladinski delegat u Skupštini Crvenog križa FBiH.

 

Uvodna obraĆanja na Forumu, koji se održavao u prostorijama Skupštine Grada Beograda, su imali prof. dr. Jonathan Bradley, predsjednik izvršnog odbora ECPD-a, g. Martin Guillermo-Ramirez, generalni sekretar AEBR-a i prof. dr. Darko Tanasković, UNESCO ambasador.

Prva plenarna sesija Foruma je bila na temu: „Uloga novih generacija u politici i diplomatiji“. U okviru navedene plenarne sesije održano je više izlaganja, a Haris Magrdžija je imao izlaganje na temu „Crveni križ i humanitarna diplomatija“, u kojem je predstavio program humanitarne diplomatije i njene početke, koji su vezani za nastanak Crvenog križa, te ciljeve i izazove.

Druga plenarna sesija je bila na temu: „Načini obnove dobrih komšijskih odnosa“. Izlaganjem ne temu „Izgradnja kulture nenasilja i mira kroz aktivnosti i programe Crvenog križa“, Haris Magrdžija je  predstavio programe i aktivnosti Crvenog križa namijenjene mladima s ciljem promocije humanih vrijednosti i kulture mira i nenasilja, kao što su PHV-CKA (Promocija humanih vrijednosti – Crveni križ u akciji), YABC (Youth as Agents of Behavioural Changes), nacionalni i internacionalni omladinski kampovi, kao što su Tradicionalni kamp mladih CK FBiH i Mediteranski kamp Atlantis.

Treća plenarna sesija je bila na temu „Mlade generacije i budućnost“, u okviru koje je predstavnik Crvenog križa Federacije BiH naglasio potrebu umrežavanja i zajedničkog djelovanja organizacija i institucija koje dijele iste vrijednosti, kako bi lakše ostavrile zajedničke ciljeve i doprinijele kreiranju bolje budućnosti.

Predstavnik Crvenog križa Federacije BiH je u toku treće sesije uručio poklone Crvenog križa FBiH Ani Nikolov, predstavniku organizatora, te pozvao predstavnike ECPD-a da u narednom periodu posjete Sarajevo i glavni ured Crvenog križa Federacije BiH.

U radu Foruma i međunarodnog okruglog stola je učestvovalo preko 90 učesnike iz Srbije, Rumunije, Turske, Švicarske, Španije, Bugarske, Finske, Velike Britanije, Francuske, Makedonije, Italije, Njemačke, Ukrajine, Rusije, Hrvatske, Grčke, Gruzije, BiH i drugih zemalja.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.