Međunarodni dan volontera-05.decembar

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1985. godine (Rezolucija 40/212) proglasila 5.decembar za Međunarodni dan volontera za ekonomski i socijalni razvoj, kao podsjećanje na datum kada je 1970. stvoren Program za volontere Ujedinjenih nacija (UNV).

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana volontera je isticanje značaja volonterizma u međunarodnom pokretu za razvoj, povećanje svijesti o značaju doprinosa dobrovoljnog angažovanja i podsticanje što većeg broja ljudi da ponude svoje volonterske usluge. Ovo je i jedan od načina da se uputi poziv zajednici da prizna volonterski rad (prednost kod upisa na fakultet, zapošljavanja i slično).
U povodu obilježavanja 5. decembra – Međunarodnog dana volontera, Crveni križ Federacije BiH organizira svečanu dodjelu priznanja volonterima Crvenog križa.
Na centralnoj manifestaciji, koja će biti održana 05.12.2011. godine u Domu penzionera u Tuzli, sa početkom u 12,00 sati, devet volontera će primiti priznanje „Volonter godine“, a 34 volontera će primiti  Zahvalnicu. Nakon dodjele priznanja u 18,00 sati u Domu kulture Srebrenik će premijerno biti izvedena predstava „Sedam principa“ u režiji Kluba mladih Crvenog križa općine Srebrenik.
Crveni križ Federacije BiH implementira programske aktivnosti uz učešće i doprinos oko 2667 aktivnih volontera. U okviru socijalnih aktivnosti (program kućne njege, nedjelja solidarnosti, priprema i odgovor u slučaju prirodnih nesreća) aktivno je oko 720 volontera. U oblasti zdravstvenog prosvećivanja ( prva pomoć, reproduktivno zdravlje, dobrovoljno davalaštvo krvi, dan i nedjelja borbe protiv tuberkuloze) aktivno je oko 875 volontera. Oko 890 volontera je aktivno u oblasti rukovođenja organizacijom Crvenog križa u strukturi.  
Ostali, uglavnom mladi volonteri učestvuju u edukacijama u programu Prve pomoći, programima u oblasti zdravstvenog prosvjećivanja (reproduktivno zdravlje, dobrovoljno davalaštvo krvi, dan i nedjelja borbe protiv tuberkuloze) programu svjesnosti o postojanju mina, te aktivnostima na obilježavanju značajnih datuma.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.