Međunarodni dan starijih osoba (01.10.)

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u čast poštovanja i brige za starije osobe. Ovogodišnji moto pod kojim će se obilježiti Međunarodni dan starijih osoba je: „Ne zapostavimo nikoga: promovišimo društvo za sve generacije”. Ovo je prilika da se sugrađanima treće životne dobi zahvali  na  cjeloživotnom radu i prenošenju životnih iskustava na mlađe naraštaje, ukazati na starije osobe kao važne članove društva, osigurati starijim osoba adekvatnu skrb i poticati uključivanje starijih osoba u zajednicu sukladno njihovim fizičkim i intelektualnim mogućnostimate te im poželjeti dobro zdravlje i još puno lijepih trenutaka ispunjenih srećom i zadovoljstvom.

Crveni križ Federacije BiH će Međunarodni dan starijih osoba obilježiti u skladu sa mogućnostima prema općim preporukama:

• Posjete korisnicima programa kućne njege na terenu
• Obilazak domova ili ustanove za stare osobe i uručenje prigodnih poklona
• Upriličiti druženja djece iz vrtića, osnovnih i srednjih škola sa starim osobama  sa ciljem da se ukaže na važnost socijalnih kontakata za cjelokupno psihofizičko stanje osoba treće životne dobi.
• Organizirati zdravstveno-promotivne aktivnosti: predavanja, izložbe, okrugle stolove, bazare i slično.

Ovogodišnji s slogan je izabran sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da će starenje populacije i populaciona dinamika oblikovati ključne izazove za razvoj sa kojima će se svijet suočiti u 21. vijeku. Neobraćanje pažnje na starije osobe znači da se ne obraća pažnja na 20 posto svjetske populacije do 2030. godine, kada će biti više ljudi starijih od 60 godina nego djece mlađe od 10 godina, pri čemu će te brze promjene u starosnoj strukturi prije svega zahvatiti zemlje u razvoju. Ako je naš cilj da izgradimo „budućnost kakvu želimo”, moramo obratiti pažnju na stanovništvo starije od 60 godina za koje se očekuje da se dostići broj od 1,4 milijarde do 2030. godine.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.