Međunarodni dan osoba sa invaliditetom- 03.12. i Nedjelja/Tjedan upozoravanja na opasnost od mina (03.-10.12.)

U Bosni i Hercegovini veliki broj invalidnih osoba čine i žrtve od mina, kojih prema podacima BH MAC-a od početka rata u BiH pa do danas ima 8.350.U periodu 1992-1996 evidentirano je stradanje 6.346 osoba, a od 1996. godine do danas stradale su 1.732 osobe, od čega je 603 smrtno stradalih, 774 povrijeđenih, a za 352 nije poznat ishod stradanja (podaci BH MAC-a).

Crveni križ Federacije BiH je sa svojom strukturom, a uz pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) pokrenuo program “Upozoravanje na opasnost od mina” 1997. godine, u kojem prezentuje opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava prvenstveno djeci, obavljaju se razgovori sa odraslima i svim ciljnim skupinama (sakupljači šumskih plodova i sekundarnih sirovina, lovci, planinari, šumski radnici, vatrogasci i lokalno stanovništvo). Program se provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini, u saradnji sa BH MAC-om i Civilnom zaštitom.

Predsjedništvo Crvenog križa Federacije BiH je 2001. godine usvojilo inicijativu o proglašenju Nedjelje/tjedna upozoravanja na opasnost od mina u periodu 03.12.-10.12., kada se obilježavaju Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, kao i Međunarodni dan ljudskih prava (pa tako i prava na slobodu kretanja), te se inteziviraju aktivnosti na upozoravanju na mine, posjete žrtvama od mina i pokušava skrenuti pažnja javnosti i nadležnih institucija na opasnost koja još uvijek prijeti građanima Bosne i Hercegovine.

I pored znakova upozorenja, zbog loše ekonomske situacije u zemlji, stanovništvo BiH svjesno ulazi na sumljive i rizične površine zbog prikupljanja ogrijevnog drveta i sekundarnih sirovina.


Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.