Međunarodni dan nestalih osoba-30.08.

Crveni križ/krst Federacije Bosne i Hercegovine  i ove godine obilježava 30.08., datum koji su Ujedinjene nacije proglasile Međunarodnim danom nestalih osoba i koji se obilježava širom svijeta u cilju podizanja svijesti o problemu nestalih.Taj dan sjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestali kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati. Takođe iskazujemo podršku obiteljima koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – saznale istinu o sudbini svojih najmilijih.

I ove godine će ovaj dan u Bosni i Hercegovini biti obilježen prigodnom manifestacijom koju je organizira Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u saradnji sa udruženjima porodica koja su članice Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih.  Centralna manifestacija obilježavanja održat  će se na Trgu djece Sarajeva u periodu od 11:00 do 14:00 sati. Kao i svake godine na ovaj datum Crveni križ Kantona Sarajevo će, sa Udruženjem Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” posjetiti porodice nestalih u Kantonu Sarajevo.

Prema podacima Instituta za nestale osobe u BiH od 32 000 nestalih osoba  do danas je pronađeno više od tri četvrtine nestalih.

Služba traženja Crvenog križa/krsta Federacije Bosne i Hercegovine  razvila se u mrežu koja djeluje u općinskim i kantonalnim uredima Crvenog križa/krsta.  Na taj način je dostupna svakom građaninu u mjestu u kojemu živi ili se privremeno nalazi, kako bi mogli neposredno koristiti njene usluge. Svoj rad temelji na Ženevskim konvencijama, njihovim Dopunskim protokolima, rezolucijama međunarodnih konferencija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca o nestalim osobama, Strategiji obnavljanja obiteljskih veza Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (2008. – 2018.), Zakonu o Crvenom križu/krstu Federacije BiH.


Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.