Međunarodni dan volontera, 05.12.

Međunarodni dan volontera  proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17.12.Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17.12.1985. godine kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere.

Od tada se svake godine 5. decembra/prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Ovogodišnja globalna poruka povodom obilježavanja pomenutog datuma je: Puži ruku volonteru- Globalni aplauz.

Crveni križ Federacije BiH svake godine bilježi značajan porast u broju volontera, naročito mladih osoba koji svoje slobodno vrijeme, znanje i vještine stavljaju na raspolaganje široj zajednici, u skladu sa 7 principa našeg pokreta u cilju mobilisanja snage humanosti.

U protekloj 2015. godini u strukturi Crvenog križa Federacije BiH evidentirano je 2.699 volontera koji su realizovali prosječno 135 sati volonterskog rada, odnosno ukupno 354.365 sati volonterskog rada tokom cijele prošle godine. Volonterski rad nije plaćen, ne zbog toga što je bezvrijedan, već zbog toga što nema cijenu- ovome u prilog govori činjenica da ako jedan sat volonterskog rada vrednujemo iznosom od 2,00 KM, naši volonteri su u protekloj godini realizovali rad vrijednosti 708.730 KM.

Skupština, Predsjedništvo i Stručna služba Crvenog križa Federacije BiH upućuju iskrene čestitike svim volonterima u našuj strukturi čiji doprinos nemjerljiv, a angažman neprocijenjiv, u ispunjavanju humanitarne misije, ciljeva i javnih ovlaštenja u strukturi Crvenog križa Federacije BiH.

Iz tog razloga mi i ove godine dodjeljujemo priznanje „Volonter godine“ najistaknutijim pojedincima- volonterima u našoj strukturi koji su svojim nesebičnim angažmanom doprinijeli ostvarivanju značajnih rezultata u radu naše organizacije.

Dodjela priznanja “Volonter godine” za:

– posebno značajne rezultate i ostvarene ciljeve na promociji i unaprijeđenju imidža Crvenog križa u zajednici

– posebno značajne rezultate postignute u oblasti DDK

– posebno značajne rezultate postignute u oblasti prve pomoći

– posebno značajne rezultate postignute u oblasti pružanja socijalnih usluga,

– posebno značajne rezultate postignute u oblasti pružanja pomoći u okviru programa pripravnosti i odgovora na prirodne nesreće,

– posebno značajne rezultate postignute u oblasti uključivanja i povećanja broja mladih članova i volontera

– posebno značajne rezultate postignute u oblasti diseminacije i širenja znanja o Crvenom križu

– posebno značajne rezultate postignute u oblasti promocije humanih vrijednosti

– posebno značajne rezultate postignute u oblasti upozoravanja na opasnost od mina

-najboljeg novog mladog volontera,

te posebno priznanje povodom Svjetskog humanitarnog dana za pokazanu požrtvovanost i pretrpljene teže povrede tokom humanitarnog rada biti će upriličena danas, na svečanosti organiziranoj u hotelu “Hollywood” Ilidža, sa početkom u 12:00 sati.

 

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.