Međunarodni dan hrane i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva: Paketi hrane podjeljeni širom Federacije BiH

U povodu obilježavanja Međunarodog dana hrane (16. oktobar) i Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva (17. oktobar) Crveni križ Kantona Sarajevo obezbijedio je 20 paketa hrane, koji su danas dostavljeni u Crveni križ općina Hadžići (10 paketa) i Trnovo (10 paketa), a namijenjeni su za socijalno ugrožene građane ovih općina.

Općine Hadžići i Trnovo nisu obuhvaćene programom javne kuhinje, jer nemamo kapacitete da pokrijemo cijelo područje Kantona Sarajevo.

Podsjećamo da Centralna kuhinja Crvenog križa Kantona Sarajevo, za cca 1.500 najugroženijih građana Kantona Sarajevo, pet dana sedmično priprema kuhanu hranu, a za dane vikenda i praznika dijeli se suha hrana. Hranu vozilima distribuiramo na 19 punktova u 7 općina Kantona Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Ilijaš i Vogošća).

Povodom Svjetskog dana hrane, CK općine Zavidovići, organizirao je prijem aktivista i volontera Crvenog križa, na kojem su im uručeni prigodni pokloni hrane. Radi se o 15 volontera, višestrukih darivaoca krvi. Ovom prilikom su im uručene i Zahvalnice, a uručio ih je predsjednik CK ZDK-a, Marko Sinanović, sekretar CK ZDK-a, Ermin Ćato i sekretar CK općine Zavidovići, Nijaz Mačak.

Povodom Svjetskog dana hrane, CK Olovo posjetio je sedam naselja u 4 mjesne zajednice. Prilikom te posjete uručeni su paketi hrane za 9 porodica, u ukupnoj količini od 270 kg.  Sljedeći dan, povodom Međunarodnog dana siromaštva, oni su posjetili još pet naselja u 3 mjesne zajednice. 6 porodica je dobilo pakete hrane, količine 180 kg (30kg po paketu). Paketi su obezbjeđeni iz vlastitih sredstava.

Crveni križ općine Srebrenik je uručio 15 paketa hrane i higijene za 15 romskih porodica u naselju Špionica.

 

Podsjećamo, ovogodišnja tema pod kojom se obilježava Međunarodni dan hrane je ujedno i globalna poruka FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu UN) „Zaustavimo glad u svijetu do 2030. godine“. (Nula gladnih do 2030.godine).

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu, još od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju.

Iskorjeniti siromaštvo svugdje i u svim oblicima je slogan pod kojim se ove godine obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je skoro uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva. Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utječu na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.