Međunarodni dan hrane, 16. oktobar

Svake godine širom svijeta, 16. oktobar obilježava se kao Međunarodni dan hrane.

Ovogodišnja tema pod kojom se obilježava ovaj dan je: Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u sigurnost hrane i ruralni razvoj.

Svijet je prepun kretanja. Više ljudi je primorano napustiti svoje domove nego tokom Drugog svjetskog rata zbog velikog broja konflikata i političke nestabilnosti. Međutim, glad, siromaštvo i ekstremne promjene vremenskih uslova su drugi važni faktori koji doprinose izazovu migracija.

Veliko kretanje stanovništva danas predstavlja kompleksan izazov koji zahtjeva globalno djelovanje. U zemlje u razvoju pristiže veliki broj migranata, što stvara tenzije tamo gdje je resursa već malo, ali većina njih- oko 763 miliona, migrira unutar svojih zemalja.

Tri četvrtine ekstremno siromašnog stanovništva svoje preživaljavanje bazira na poljoprivredi i drugim ruralnim aktivnostima. Stvaranje uslova koji će omogućiti stanovništvu ruralnih područja, naročito mladima, da ostanu kod svojih kuća ukoliko se tamo osjećaju sigurnima i da stvore uslove za život, je najvažnija komponenta svakog plana koji ima za cilj bavljenje izazovima migracija.

Ruralni razvoj obrađuje faktore koji ljude prisiljavaju na migriranje stvaranjem poslovnih prilika i otvaranjem radnih mjesta za mlade ljude koja se ne baziraju samo na obradi zemljišta (poput malih farmi krava ili kokoši, obrade hrane ili hortikulturalnih preduzeća). Ovakav pristup vodi povećanoj sigurnosti hrane, održivom razvoju, boljem pristupu socijalnoj zaštiti, smanjenju konflikata oko prirodnih resursa i rješenjima za zagađenost okoline i klimatske promjene.

Ulažući u ruralni razvoj, međunarodna zajednica može usmjeriti migracijski potencijal prema podržavanju razvoja i ojačati zajednice mogranata i domaćina, te na taj način stvoriti temelje za dugoročan oporavak i inkluzivan i samoodrživ razvoj.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.