Međunarodni dan borbe protiv mina (04.04.)

Svake godine 04. aprila, struktura Crvenog križa Federacije BiH obilježava Međunarodni dan borbe protiv mina.

Obzirom na činjenicu da je BiH jedna od minama najzagađenih zemalja u Europi, Društvo Crvenog krsta/križa BiH putem entitetskih organizacija,a uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog križa, već 20 godina djeluje na polju podizanja svijesti o postojanju i opasnostima od mina, naročito među ranjivom populacijom- djeca, lovci, ribolovci, stanovnici minama zagađenih mjesnih zajednica.

Ove godine, pored tradicionalnih aktivnosti koje organizacije Crvenog križa poduzimaju prilikom obilježavanja ovog datuma, na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH organiziran je centralni događaj.

UNDP, Društvo Crvenog krsta/križa BiH sa svojim entitetskim organizacijama, Federalna uprava civilne zaštite, BH MAC, Save the Children i mnoge druge organizacije, danas će na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH građanima prezentirati svoju opremu, te izložiti informativni materijal.

Nakon promocije dosadašnjih rezultata rada i izjava za medije od strane predstavnika organizacija koje su aktivno uključene u protuminsko djelovanje na području BiH, u periodu od 13:30 do 14:00 sati, biti će organizirana metodsko-pokazna vježba izvlačenja nastradalih civila iz miniranog područja, te pružanja prve pomoći. U ovoj vježbi učešće će uzeti: Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Norveška narodna pomoć, Oružane snage BiH, Federalna uprava civilne zaštite, te Republička uprava civilne zaštite RS.

Ovim povodom, organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH poduzele su slijedeće aktivnosti:

Crveni križ Unsko-sanskog kantona

Crveni križ Unsko-sanskog kantona obilježio je ovaj dan učešćem na okruglom stolu na temu “Mine- stalna prijetnja sigurnosti građana i kočnica razvoja Unsko-sanskog kantona” održanim u općini Bosanska Krupa. Na okruglom stolu su učestvovali i Sead Gorinjac- šef Službe za civilnu zaštitu općine Bosanska Krupa, Armin Halilović- načelnik Općine Bosanska Krupa, predstavnici Vlade USK, MUP-a USK, te Oružane snage BiH.

Prezentaciju minske situacije u Unsko-sanskom kantonu predstavio je operativac Regionalnog ureda BH MAC Bihać- Nedžad Hadžić.

Crveni križ grada Bihaća

U organizaciji Crvenog križa grada Bihaća, a u suradnji sa Federalnom civilnom zaštitom, Civilnom zaštitom grada Bihaća, BHMAC-om i MUP USK-a, obilježen je Dan borbe protiv mina, kroz održanu prezentaciju za učenike osnovnih i srednjih škola na temu “Upozoravanje na opasnost od mina”.
Uposlenici BHMAC-a su prezentirali sve vrste minsko eksplozivnih sredstava sa kojima se susrećemo na našim područjima, te su predstavili svoj rad tj, izviđanje, obilježavanje i nadzor minskih polja.
Nakon toga pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uradili su pokaznu vježbu obezbjeđivanja i deminiranja miniranih područja.

Crveni križ općine Sanski Most

Članovi EUFOR LOT Team iz Banja Luke posjetili su Crveni križ općine Sanski Most i prisustvovali radnom sastanku s ciljem poboljšanja suradnje i unapređenja programa “Svjesnost o postojanju neeksplodiranih-ubojitih sredstava”, kako kod ove organizacije, tako i kod pripadnika LOT team-a, radi što veće sigurnosti i bezbjednosti građana Bosne i Hercegovine.
Zaključeno je da će ova ekipa LOT team-a za pomenuti program biti raspoloživa Crvenom križu u toku cijele godine.

Crveni križ općine Cazin

Crveni križ općine Cazin je, u saradnji sa instruktorom programa Upozoravanje na opasnost od mina Mujčinović Halilom, organizovao predavanje i razgovor sa članovima podmlatka Crvenog križa u Osnovnoj školi G.Koprivna.

Pored predavanja o minama i opasnostima koje prijete od mina i drugih ubojitih sredstava zaostalih iz rata,  posebno je značajno istaći da školsku djecu treba uvijek podsjećati na ove opasnosti od mina i NUS-a , jer njihova znatiženja za nečim novim može dovesti do neželjenih posljedica. Pored programa Upozoravanja na opasnost od mina i podjele promotivnog materijala, sekretar Mujo Pajić u razgovoru sa članovima podmlatka, predstavio je aktivnosti koje provodi ova humanitarna organizacija u lokalnoj zajednici i programima u koje se mogu uključiti mladi članovi Crvenog križa. Među aktivnostima koje provode volonteri u osnovnim i srednjim školama je obuka i priprema ekipa prve pomoći podmlatka i mladih za takmičenje iz prve pomoći  koje se održava krajem aprila ove godine.

Crveni križ općine Kladanj

Organizacija Crvenog križa općine Kladanj je zajedno sa Civilnom zaštitom općine Kladanj, članovima Štaba Civilne zaštite, Osnovnom školom „Kladanj“, „Informativno kulturnim centarom“ Kladanj, kao i dopisnikom lista „Oslobođenje“ pripremila obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Učenicima i nastavnicima Osnovne škole Kladanj održano je predavanje na ovu temu. Predavanje su održali načelnik Štaba civilne zaštote općine Kladanj Zijad Vejzović i nastavnik Evludin Šarić. Oni su učenike upoznali sa znakovima za obilježavanje minskih polja, različitim vrstama minsko-eksplozivnih sredstava, kao i najugroženijim područijima na prostoru ove općine.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.