Međunarodni dan starijih osoba: Digitalna jednakost za sve uzraste

U čast poštovanja i brige za starije osobe svake godine 1.10. obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Ovogodišnja tema pod kojom se obilježava ovaj datum je “Digitalna jednakost za sve uzraste” koja predviđa potrebu pristupa i većeg učešća starijih osoba u digitalnom svijetu.

Cilj je povezivati, poštivati i štititi starije osobe u digitalnim tehnologijama te utjecati na svijest mlađih o problemu starijih i snalaženju u digitalnim tehnologijama.

Neophodno je ukazivati na važnost digitalne uključenosti starijih osoba, istovremeno rješavajući stereotipe, predrasude i diskriminaciju povezanu s digitalizacijom.

Nedavni izvještaji Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) ukazuju na to da žene i starije osobe u većoj mjeri doživljavaju digitalnu nejednakost nego druge grupe u društvu – ili nemaju pristup tehnologijama ili nemaju potpunu korist od mogućnosti koje pruža tehnološki napredak.

Omogućavanje svima pristup i upotrebu digitalnih tehnologija – i zatvaranje digitalnih podjela – ostaje izazov kojim se treba pozabaviti ukoliko svjetska zajednica želi postići ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030. godine.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.