Marko Sinanović predsjednik Crvenog križa Federacije BiH

Skupština Crvenog križa Federacije BiH izabrala je, na sjednici u Sarajevu, Marka Sinanovića iz Žepča za predsjednika Crvenog križa FBiH i Dragu Martinovića iz Širokog Brijega za dopredsjednika državnog Crvenog križa.

Oni su izabrani na period od dvije godine (do kraja ovog mandata). Na toj funkciji Sinanović će zamijeniti Ivu Juričevića, koji je preminuo krajem februara.

Generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić izjavio je za Fenu i to da su na današnjoj sjednici bila i izvještajna dokumenta za prošlu godinu, a dodijeljene su i zahvalnice za podršku i doprinos u realizaciji aktivnosti Crvenog križa Federacije BiH. Posebno priznanje dodijeljeno je poshumno za Ivu Juričevića.

Prema riječima Hodžića, u izvještaju za prošlu godinu konstatirano je složeno stanje u vezi migranata, ali i da im Crveni križ u okviru svog mandata nastavlja pružati podršku.

– Mi pružamo podršku migrantima u tranzitu. Imamo podršku migrantima i u kampovima gdje smo partner Međunarodnoj organizaciji za migracije. Za migrante u tranzitu radimo u partnerstvu sa Danskim vijećem za izbjeglice. Imamo mobilne timove, koji pružaju prvu pomoć i logističku podršku. Imamo potporu i Švicarskog Crvenog križa, Crvenog polumjeseca Turske i Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – kazao je.        

Podsjeća da je izvan kampova dvije do tri hiljada migranata, koji nemaju gdje prenoćiti. To je trenutno, kaže, veći problem u odnosu na migrante koji u kampovima imaju hranu, zdravstvenu zaštitu i higijenske uvjete.   

– Migranti izvan kampova pokušavaju proći kroz Bosnu i Hercegovinu, većina bude vraćena sa granica država Evropske unije. Oni postaju i dalje briga, posebno zbog COVID-a 19, a to su posebne mjere koje rade nadležni organi Ministarstva zdravstva USK – naglasio je.

Hodžić podsjeća da brigu o zdravstvenoj zaštiti migranata vodi Dansko vijeće za izbjeglice, ovdašnji Crveni križ im je partner, a prema njihovim informacijama među migrantima nema pozitivnih na virus korona.   

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.