Mali heroji nisu sami: U akciji darivanja krvi u saradnji sa Udruženjem “Srce za djecu oboljelu od raka” prikupljeno 90 doza

Treća akcija darivanja krvi koju su zajedničkim snagama organizovali Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH bila je više nego uspješna.

Za akciju se prijavilo 125 osoba od kojih je 90 njih ispunilo uslove za darivanje, te koji su uspješno darivali svoju krv.

Kako su djeca oboljela od raka vrlo često u potrebi za transfuzijom radi prirode liječenja kroz koje moraju proći, Crveni križ i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH su odlučili pokrenuti akciju dobrovoljnog darivanja krvi u saradnji sa Roditeljskom kućom koja je postala sinonim za drugi dom ovoj populaciji najhrabrije djece.

“Ponovo smo kao društvo pokazali da marimo, da nam je stalo i da djeca oboljela od raka nisu sama. Ponovo smo uspjeli napraviti da ljubav izvire iz svake pore, da je dobro u ljudima iznad svega. 125 ljudi danas je posjetilo akciju doniranja krvi, a 90 njih je ispunilo uslove i darivalo krv. Hvala od srca svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli sa najčišćom željom za pomoći i najčišćom namjerom, namjerom da spase život jednog djeteta.
Hvala od srca Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH na besprijekornom radu, ljubaznosti, poštovanju i požrtvovanju koje pokazuju u svom djelovanju. Hvala Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine i Crveni Križ Centar Sarajevo na podršci i kao i uvijek odličnoj saradnji. Radujemo se sljedećim susretima”, naveli su iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Djeca oboljela od raka su jedna od grupa kojima je krv svakodnevno potrebna kako bi mogli uspješno završiti svoje intenzivno bolničko liječenje.

Djeca oboljela od raka, poručeno je, su istinski heroji, ali ne mogu sami izdržati svoje liječenje potrebno je da imaju i oni svoje sopstvene heroje koji će ih spasiti. Radi toga je i slogan ove akcije bio “Daruj krv, budi njihov heroj!”.

Namik Hodžić, generalni sekretar CKFBiH, uputio je riječi zahvalnosti onima koji su se odazvali ovoj akciji.

“Još jednom su darivaoci pokazali da mali heroji nisu sami, i da su uvijek tu da pomognu. Prezadovoljni smo današnjim odzivom, i svako hvala je malo. Krv je lijek koji nema zamjenu, darivanjem krvi spašavate živote, a nema ništa vrijednije od toga”, izjavio je Hodžić.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.