Konvoj pomoći Crvenog križa FBiH stigao u Tursku, isporučena oprema Crvenom polumjesecu

Nakon četiri dana putovanja delegacija Crvenog križa Federacije BiH doputovala je u Gaziantep sa konvojem humanitarne pomoći. U prvom konvoju koji šalje Crveni križ FBiH dostavljena je prioritetna oprema za uspostavljanje kampova za stanovništvo koje je ostalo bez svojih domova. Dostavljeni su šatori, cerade, grijalice, deke, vreće za spavanje, grijalice… 

Održan je sastanak sa Alperom Uluca-om, direktorom Crvenog polumjeseca Turske za medjunarodne operacije i programe. Razgovarano je o dugogodišnjoj saradnji ali i oblastima djelovanja u kojima Crveni križ u BiH može pružiti dodatnu podršku.

Takodjer radilo se i na mapiranju potreba koje se shodno situaciji i novim zemljotresima mijenjaju, s ciljem pripremanja i slanja novog konvoja Crvenog križa u Tursku.

  • Crveni polumjesec Turske je naš istinski partner i godinama unazad podržavaju izgradnju kapaciteta naše organizacije, ali i značajan doprinos u odogovoru na socijalne potrebe naših gradjana, humanitarnom zbrinjavanju migranata, kao i edukaciji osoblja za pripremu i odgovor na katastrofe. Ovo je prilika da pokažemo našu zahvalnost i solidarnost kako nas samih tako i naših sugradjana – Jasmin Nikšić, stručni saradnik za zdravstvo i krizne situacije.
  • Naš tim nastavlja svoj put prema Iskenderunu gdje će se susresti s timova Crvenog polumjeseca Turske na terenu, koji rade na prihvatu i zbrinjavanju stanovništva uslijed zemljotresa koji su zadesili regiju Hatay – potvrdila je Indira Kriještorac, glasnogovornica Crvenog križa FBiH. 

Inače, za narednu sedmicu planiran je još jedan konvoj u kojem bi, pored ostalog, trebali biti dostavljeni i stambeni kontejneri. 

Podsjećamo, od prvog dana zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju, Crveni križ u Bosni i Hercegovini aktivirao je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.