Crveni križ FBiH obilježava Svjetski dan mladih

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana mladih, Crveni križ Federacije BiH u periodu od 06-08.08.2010. godine,sa početkom  u 20.00 sati organizira Kamp mladih, koji će se održati u Vogošći u Dječijem odmaralištu Crvenog križa Kantona Sarajevo.

U cilju što bolje edukacije i obuke mladih u pružanju prve pomoći, na ovogodišnjem kampu će se obučiti mladi šminkeri i markiranti, članovi Crvenog križa iz cijele Federacije BiH. Na ovom kampu će mladi imati priliku steći znanje i vještine o osnovama šminkanja i markiranja (glume) i planirati radne poligone za pokazne vježbe.

Crveni krst/križ u Bosni i Hercegovini dugi niz godina, kao jednu od najstarijih aktivnosti, provodi program obuke stanovništva u oblasti pružanja prve pomoći. Osnovno znanje o prvoj pomoći je obaveza svih i ima za cilj pružanje prve pomoći svima onima kojima je u datom trenutku potrebna. Savladavanje vještina pružanja prve pomoći uključuje edukaciju markiranata – glumaca i šminkera koji dočaravaju realistički prikaz povreda stanja i oboljenja.

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. augusta/kolovoza svake godine. Nizom aktivnosti se mladi Crvenog križa FBiH priključuju obilježavanju ovog  dana. Ove godine, pored Kampa i radionice za šminkere i markirante, mladi Crvenog križa će 12.08. u svim većim gradovima u Federaciji BiH izvesti pokazne vježbe iz pružanja prve pomoći.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.