Kamp mladih “Atlantis XIV”: Nezaboravno iskustvo

U periodu od 08. do 15. jula 2018.godine održan je kamp mladih Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Mediterana „Atlantis XIV“ u Malagi, Španija. Organizator kampa bio je Centar za suradnju na Mediteranu (CCM), a domaćin Crveni križ Španije.

Na Kampu je učestvovalo 50 volontera iz 21 Nacionalnog društva CK i CP sa područja Mediterana, a ovogodišnji predstavnici ispred Društva Crvenog križa/krsta BiH bili su Muamer Đedović (CKFBIH) i Željko Mijatović (CKRS).

Pored učesnika Kampa bili su prisutni i predstavnici IFRC-a, CCM-a, te Crvenog križa Španije.

Tema ovogodišnjeg Atlantisa bila je „Podsticanje održivog okruženja“, a predavači na ovu temu bili su predstavnici Regionalnog Centra za održivu potrošnju i proizvodnju iz Španije te Klimatskog centra Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Prvog dana učesnici su bili podjeljeni u dvije grupe. Svaka grupa fokusirala se na jedan od dva predložena programa, a to su: YABC i Vještine vođenja (Leadership Skills), gdje su učesnici kroz radionice sticali i usvajali nova znanja o navedenim programima. Prvog dana Kampa održana je i prezentacija Nacionalnog društva, odnosno predstavnici BiH prezentovali su programe koje provodi Društvo Crvenog križa/krsta BiH. Drugog dana Kampa pored radionica, na kraju dana održan je  Interkulturalni Flea –market na kojem je također predstavljeno Društvo Crvenog križa/krsta BiH, odnosno kroz podjelu promotivnog materijala (brošura, letaka, olovaka, bedževa i notesa) dodatno su upoznali učesnike o aktivnostima DCK BIH, a također su imali priliku probati i  određene delikatese iz naše zemlje.
Mogućnost upoznati druge kulture i običaje, ali i probati neka tradicionalna jela iz drugih zemalja je neprocjenjiva. Treći dan Kampa organiziran je obilazak znamenitosti grada Malage, ali i obližnjeg turističkog mjesta Antequera, sa bogatom historijom. Četvrti dan Kampa nastavaljene su radionice kao i prezentacije ostalih Nacionalnih društava, a ujedno je to bio i posljedni dan za radionice iz programa YABC-a i LS-a. Peti dan bio je rezervisan za  uvodne sesije na temu „Podsticanje održivog okruženja“ koju su vodili predstavnici IFRC-a. Također su održane radionice Prevencije trgovine ljudima koje su vodili predstavnici Crvenog križa Španije, Srbije te Hrvatske kao obučeni treneri iz ove oblasti. Šestog dana, na temu klimatskih promjena, predavači su bili profesori sa  Univerziteta Malaga. Također, Crveni križ Španije osmislio je i prezentovao igru pod nazivom „Terra Game“ u kojoj su učestvovali svi volonteri Kampa. U večernjim satima upriličena je ceremonija zatvaranja prilikom koje su uručeni certifikati i prigodni pokloni za učesnike Kampa.

“Znanje i iskustvo koje sam stekao na Kampu vjerujem da će mi koristiti u radu sa mladima te da ću isto biti u mogućnosti prenijeti drugima. Ovom prilikom želio bih se zahvaliti Crvenom križu Federacije BiH kao i Društvu Crvenog križa/krsta BiH koji su dali mogućnost da učestvujem i predstavljam Društvo na jednom ovakovom Kampu.”, rekao je Muamer Đedović, predstavnik #ckfbih na ovom kampu.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.