GRIPA: Preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH

Influenca ili gripa je infektivna bolest dišnih puteva uzrokovana virusom influence. Ne obolijevaju svi koji dođu u kontakt sa virusom, ali oni koji obole imaju simptome koji uključuju glavobolju, groznicu, kašalj, bol u grlu, bolove u mišićima i zglobovima, i općenito lošeg su fizičkog stanja. Gripa je obično teža bolest od obične prehlade, iako bolest može biti blagog tijeka. Postoji širok raspon simptoma bolesti, od blagih do vrlo teških, sa upalom pluća, encefalitisom itd., sa komplikacijama koje u određenim okolnostima mogu biti stanja opasna po život. Teški oblici bolesti mogu biti uzrokovani virusom gripe ili mogu nastati zbog drugih bakterijskih ili virusnih uzročnika, koji se javljaju nakon što je gripa oslabila obrambene sposobnosti organizma. Teži klinički oblici gripe su češći kod osoba starije životne dobi i djece, te kod onih s kroničnim bolestima, kao što su dijabetes ili srčana oboljenja. Međutim, teški oblici bolesti mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Prema posljednjim podacima nadležnih zdravstvenih institucija u BiH trenutno je registrovano 18.406 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripi. Obzirom na tendenciju rasta aktivnosti gripe u 8 od 10 kantona na području Federacije BiH prenosimo preporuke ZZJZFBiH u cilju prevencije širenja gripe:

 • Izbjegavajte gužve, skupove i zatvorene prostore
 • Brišite maramicom nos i usta kad kašljete ili kišete
 • Nakon korištenja maramicu bacite u smeće
 • Perite ruke često sapunom i vodom jer to smanjuje rizik
 • Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstva na bazi alkohola
 • Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta jer rukom sa zagađene površine možete prenijeti virus u oči, usta ili nos
 • Izbjegavajte bliski kontakt sa bolesnim ljudima-budite udaljeni od bolesnika barem jedan metar;
 • Ne posjećujte bolesnike ako nije nužno
 • Ako ste bolesni-ostanite kod kuće i ograničite kontakt sa drugim osobama
 • Održavajte higijenu okoline-čišćenje, provjetravanje prostorija, dezinfekcija površina
 • Rutinsko godišnje cjepljenje za preporučene skupine pruža dobru zaštitu osoba koje su pod visokim rizikom od gripe.

Kako prepoznati gripu?

Najčešći simptomi gripe su: nagla pojava povišene temperature, groznica, glavobolja, bol u mišićima i suhi kašalj. Osobe često mogu zamijeniti simptome gripe sa simptomima teže prehlade, te nekada običnu prehladu nazivaju gripom. Međutim, gripa je obično teža bolest od obične prehlade. Za većinu ljudi gripa je samo neugodna bolest, ali kod nekih može dovesti do ozbiljnih komplikacija i zahtijevati bolničko liječenje. Česte komplikacije gripe su bronhitis i upala pluća, koje nastaju zbog bakterijskih sekundarnih infekcija, nakon primarne infekcije virusom gripe. Rijetke, ali teže komplikacije su encefalitis (upala mozga) i generalizirane upale različitih organa ili organskih sustava. Te komplikacije često zahtijevaju liječenje u bolnici i mogu biti opasne po život, posebice kod male djece, starijih osoba i osoba sa već narušenim zdravljem.

Šta ako prepoznate simptome gripe?

Najbolji savjet je da se osoba liječi kod kuće, pravilno upotrebljava maramice (poželjno one za jednokratnu upotrebu – i pravilno ih odlaže), često pere ruke, ne dijeli ručnike, odmara se, pije puno tekućine i uzima lijekove koji smanjuju temperaturu i bol (paracetamol za sve uzraste; aspirin mogu 4 uzimati odrasli, ali ne i djeca). Ako je potrebno osigurati pomoć kod kuće, oboljeli može razmisliti o mogućnosti nošenja jednokratne maske. Većina oboljenja sličnih gripi su samolimitirajuće (završavaju bez terapije) bolesti i mogu biti uzrokovane ili virusom gripe ili drugim virusima/patogenima. Najbolje je liječiti infekciju kod kuće sve dok se osoba ne oporavi dovoljno dobro da se vrati u normalne aktivnosti. Međutim, savjet liječnika mora se brzo potražiti ukoliko simptomi postanu ozbiljniji ili traju više od sedmicu dana.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.