Generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić za “O kanal”: Desetine profesionalaca i stotine volontera u stalnoj akciji

O aktivnostima Crvenog križa u doba pandemije za “O Kanal” govorio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.Veliki broj usluga je Crveni križ Federacije BiH pružio građanima. Riječ je o 6.803 usluge za 4.660 građana, kroz kućne posjete.

Namik Hodžić, generalni sekretar CKFBiH
  • Radimo brojne usluge kroz kućne posjete. Dostave hrane, dostave lijekova, higijenskih sredstava, plaćanje računa, dostave obroka iz kuhinja i obroka u centrima za izolaciju… Sve su to neke vrste usluga koje naši volonteri i osoblje pružaju našim građanima otkako je zavladala epidemija – kazao je Hodžić za “O kanal”.

Koliko imate ljudi na terenu? Posegnuli ste za svim neophodnim sigurnosnim mjerama kada je riječ o Vašem osoblju, međutim, da li imate zaraženog osoblja?

  • Imamo 79 angažiranih profesionalaca i 811 volontera koji su u stalnoj akciji. Moje informacije govore da na sreću nemamo zaraženog osoblja. Mi također podržavamo i sistem Civilne zaštite u nekoliko gradova, kantona i općina. Imamo angažirane i službe zaštite i spašavanja, kao podršku sistemu Civilne zaštite, budući da smo mi, shodno Zakonu o spašavanju, partner Civilne zaštite i pomažemo građanima u tom kontekstu. Isporučili smo veliki broj šatora za centre za izolaciju, odnosno za 15 zdravstvenih ustanova u nekoliko kantona. Sve je to nešto u što su naši kapaciteti stavljeni – dio je odgovora koji je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić dao u odgovoru za O Kanal.

U nastavku pogledajte cijeli razgovor.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.