Čestitka u povodu Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (08.05.)

Svim volonterima, zaposlenima i članovima Crvenog križa/krsta u Bosni i Hercegovini čestitamo Svjetski dan Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca – 08.maj/svibanj.
Na današnji dan trebamo se sjetiti osnivača Međunarodnog pokreta i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Hanry Dunanta čijom zaslugom je prije 150.godina osnovan Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta, a čije univerzalne principe i humanitarnu misiju baštinimo i u Bosni i Hercegovini od 1912.godine ( već 101 godinu).

Trebamo biti ponosni što smo pripadnici najmasovnije humanitarne organizacije na planeti ( više od 150 miliona članova i oko 13 miliona volontera) koja na temelju svojih univerzalnih vrijednosti svakodnevno pruža pomoć i podršku ljudima u raznim nedaćama.
Ni minimalna i nedovoljna podrška organa vlasti neće nas obeshrabriti u izvršavanju humanitarnih zadataka naspram građana naše domovine, posebno onih u oblasti promocije zdravlja, socijalne zaštite, zdravstvenog i humanitarnog odgoja i obrazovanja, traženja nestalih osoba i odgovora na prirodne i druge nesreće.

 

Generalni sekretar, Namik Hodžić i Predsjednik, Ivo Juričević

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.