Državno takmičenje iz pružanja prve pomoći: Mladi pokazali znanja i vještine na šest radnih poligona

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine organizovalo je 17. Državno takmičenje iz pružanja prve pomoći koje se održalo u Ilijašu u subotu, 23. februara/veljače 2019. godine.

Domaćin takmičenja bio je Crveni križ Federacije BiH, te  organizacija Crvenog križa u Ilijašu, koji su uz pomoć brojnih volontera pripremili veliki događaj.

Takmičenje je imalo za cilj promovisati ovu životno važnu vještinu, te provjeriti znanje i vještine u pružanju prve pomoći takmičarskih ekipa koje su došle iz Sarajeva, Banja Luke, Bijeljine, Kiseljaka, Prijedora, Doboja, Bihaća, Tuzle i Orašja.

“Svoje znanje mladi su mogli pokazati na šest poligona koji su prikazivali realne nesreće kao što su zemljotres i obrušavanje stropa u pozorištu, saobraćajni udes sa više vozila, nesreća na proslavi Nove godine, eksplozija plinskih instalacija u policijskoj stanici, nesreća na Međunarodnom karate turniru, te požar u stambenoj zgradi koji je prikazan sa angažmanom vatrogasaca, te zahtjevao brzu reakciju i evakuaciju povrijeđenih.” – navodi glavni sudija takmičenja Jasmin Nikšić.

Prije samog takmičenja svi učesnici su imali defile kroz Ilijaš, a ceremoniju otvaranja propratili su generalni sekretar DCKBiH, generalni sekretar CKFBiH, stručni saradnici za zdravstvo u CKRS i CKFBiH, sekretar CKO Ilijaš, pomoćnik općinskog načelnika i mnogi drugi.

“Bilo je ovo jedno od najbolje osmišljenih takmičnja do sada, svi smo imali priliku uživati na poligonima koji su na jako dobar način realistički prikazani.” – riječi su Slavice Drinčić iz Prijedora, koja je imala ulogu glavnog sudije jednog od poligona, a ranije je BiH predstavljala kao kapiten na Evropskom prvenstvu u Irskoj.

”Zahvaljujem se organizatorima na dobro organiziranom takmičenju. Gledajući iz ugla bivšeg takmičara, a i sudije sve pohvale glavnom sudiji na kreativnim supozicijama koji je učinio da isto bude zanimljivo kako takmičarima tako i nama koji smo ocjenjivali njihov rad. Na kraju treba spomenuti važnost i trud svih djelatnika u strukturi Crvenog križa na očuvanju programa prve pomoći kao osnovnog programa koji je i razlog masovnosti volontera, te same koristi edukacije iz prve pomoći bilo da se radi o budućim vozačim, radnicima ili učenicima osnovnih i srednjih škola.” – ističe dr Edina Zagić, jedan od glavnih sudija poligona, koja je imala priliku kao sudija učestvovati na Evropskom prvenstvu prve pomoći u Njemačkoj.

 

Predstavnik Crvenog križa Ilijaš Eldar Šehić kaže da je organizacija ove velike manifestacije bio dugogodišnji cilj Crvenog križa Ilijaš i da su pripreme bile zahtjevne i dugo trajale, a Crveni križ i sekretar Sejda Ćesan, kao i volonteri pokazali su da su na visini zadatka.

“Nakon kantonalnog takmičenja koje smo organizirali prije nekoliko godina, izrazili smo želju da budemo domaćini i Državnom takmičenju i ugostimo ekipe iz cijele BiH  iz pružanja prve pomoći jer mislimo da je ovo jedna značajna aktivnost koju provodi Crveni križ BiH i drago nam je da je sve proteklo u najboljem redu. Želimo uvijek promovisati važnost prve pomoći, koja nam uvijek može zatrebati i svi bi trebali znati makar osnove jer svi eventualno možemo doći u situaciju kada je neophodno pružiti prvu pomoć”, kazao je Šehić.

 

Najbolja ekipa u kategoriji podmlatka bila je ekipa OŠ Pofalići, potom OŠ Miladija Tuzla, dok je bronza pripala OŠ Harmani I iz Bihaća.

Zlato u kategoriji omladine osvojila je Srednja zubotehnička škola Sarajevo, na 2. mjestu Gimnazija Banja Luka, dok je Tim mladih Crvenog križa Kiseljak osvojio 3. mjesto.

Čestitamo sjajnim ekipama na pokazanom znanju, vještinama i spretnosti. Učinili ste nas ponosnim.

Veliko hvala dugujemo Crveni križ Ilijaš, i svim volonterima koji su nesebično sebe dali da ovo takmičenje prođe na visokom nivou. I još jednom hvala partnerima, PU Ilijaš, Vatrogasnoj jedinici Ilijaš, Radio Ilijaš, KJKP Rad i drugima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.