Djeca migranti aplauzom dočekani u OŠ Brekovica: “Žao mi je što si morao napustiti svoj dom ali se nadam da ćemo postati drugari i podijeliti trenutke sreće u ovoj školi”

Danas je svečani dan za oko 200 djece izbjeglica i migranata sa područja Unsko-sanskog kantona.

S obzirom na to da su krenuli u redovno školovanje, u Osnovnoj školi Brekovica smještenoj između Bihaća i Cazina učenici su svoje nove školske drugare dočekali aplauzom.

Predstavnici Vijeća roditelja i učenika za nove kolege pripremili su poklone dobrodošlice, a učenici će u narednih nekoliko mjeseci pohađati program prilagođavanja i učenja jezika kroz Art terapiju.

Osnovna škola Brekovica ranije se pominjala u medijima zbog negodovanja roditelja da se djeca migranti i izbjeglice uključe u nastavu. Međutim, nakon obavljenih pripremnih radnji na kojima su učestvovali Ministarstvo obrazovanja USK, organizacije Save the children i UNICEF, te nakon obavljenih sistematskih zdravstvenih pregleda, otklonjene su sve prepreke za učešće djece u nastavi.

Nekoliko sedmica prije prvog dana novog polugodišta, novi učenici pohađali su kurs Bosanskog jezika kako bi se lakše uklopili u nastavu. Ovo je veliki dan za sve njih, s obzirom na to da je za njih škola simbol normalnog i stabilnog života i nade za bolju budućnost.

Nazif Horozović, predstavnik Vijeća roditelja OŠ Berkovići rekao je  da su u svaki poklon koji su pripremili za djecu ubacili poruku, koja je ista za svako dijete.

“Žao mi je što si morao napustiti svoj dom ali se nadam da ćemo postati drugari i podijeliti trenutke sreće u ovoj školi”, piše u poruci, rekao je Horozović.

Neka im je sretan prvi dan škole!

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.