#ČuvariHumanosti, sretan vam Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Svim volonterima, zaposlenima i članovima Crvenog križa/krsta u Bosni i Hercegovini čestitamo Svjetski dan Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca – 08.maj/svibanj. 

Na današnji dan trebamo se sjetiti osnivača Međunarodnog pokreta i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Henry Dunanta čijom zaslugom osnovan Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta, a čije univerzalne principe i humanitarnu misiju baštinimo i u Bosni i Hercegovini od 1912.godine ( već 108 godinu).

Situacije kao što su ova sada sa pandemijom koronavirusa najbolji su pokazatelj koliko su zapravo volonteri Crvenog križa bitni u društvu. Naime, više od 800 volontera i 100 profesionalaca na raspolaganje se stavilo  od proglašenja  stanja nesreće u Federaciji, a humanitarnu pomoć dobilo je više od 18.000 građana Federacije.

Samim tim trebamo biti ponosni što smo pripadnici najmasovnije humanitarne organizacije na planeti (sa više od 150 miliona članova i oko 13 miliona volontera) koja na temelju svojih univerzalnih vrijednosti svakodnevno pruža pomoć i podršku ljudima u raznim nedaćama. 

Dragi volonteri i profesionalci nastavite širiti našu viziju i misiju kroz izvršavanje humanitarnih zadataka, posebno onih u oblasti promocije zdravlja, socijalne zaštite, zdravstvenog i humanitarnog odgoja i obrazovanja, traženja nestalih osoba i odgovora na prirodne i druge nesreće. 

Dragi naši volonteri – vi ste istinska snaga Crvenog križa Federacije BiH, naš ponos i #čuvariHumanosti, sretan vam Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. #NastavimoAplaudirati svim humanitarnim radnicima koji ulažu nadljudske napore koji su uvijek prvi na terenu.

Crveni križ Federacije BiH

Namik Hodžić, Generalni sekretar 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.