Crveni križ Tuzlanskog kantona organizovao 24. kantonalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći

Crveni križ Tuzlanskog kantona je organizovao 24. kantonalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći. Takmičenje je održano u subotu, 13. maja 2017. godine na Panonskim jezerima u Tuzli. Ovogodišnje takmičenje je organizovano u okviru obilježavanja Nedjelje Crvenog križa (8-15. maj). Suorganizatori takmičenja bili su Kantonalni štab i Uprava CZ TK.

Gosti koji su uveličali ovogodišnje takmičenje bili su sekretari i volonteri organizacija CK općina TK, kao i nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona.

Ovogodišnje takmičenje okupilo je oko 300 učesnika od kojih je u takmičarskom dijelu učestvovalo 20 ekipa sa 120 takmičara, kao i 20 instruktora koji su pripremali ekipe za takmičenje. Glavni sudija takmičenja je bila Amina Hadžibeganović, dugogodišnji volonter CK grada Tuzla i Crvenog križa TK.

Takmičenje se odvijalo u dvije kategorije, od kojih se u kategoriji podmlatka takmičilo 12 ekipa (po 6 takmičara), dok je u kategoriji omladine takmičilo 8 ekipa (po 6 takmičara). O regularnosti ovogodišnjeg takmičenja brinulo se 19 sudija na poligonima. Angažovano je 7 šminkera, 24 markiranata i 13 vodiča ekipa. Osim navedenog osoblja na takmičenju je angažovano još 25 volontera koji su bili uključeni u organizacione aktivnosti takmičenja (kuriri, voditelji programa, pripreme poligona, pripreme kulturno-zabavnog programa).

Zahvaljujući saradnji sa Udruženjem Mladih Tuzle, 15 predstavnika Pozorišta mladih Tuzla je učestvovalo na takmičenju u ulozi markiranata. Ovo je bila prilika da volonteri Crvenog križa prošire svoja znanja i nauče nove vještine neophodne za kvalitetnije izvođenje uloga povrijeđenih u različitim situacijama.

Nakon otvaranja takmičenja na kojem su se prisutnima obratile Jadranka Duraković, sekretar CK TK i Amina Hadžibeganović, glavni sudija, sekretar Crvenog križa/krsta grada Tuzla, gdin. Sead Hasić uručio je Posebno priznanje nastavnici Robini Begović koja odlazi u mirovinu, a priznanje je uručeno za izuzetan rad i angažman na promociji programa prve pomoći.

Takmičenje se odvijalo paralelno za obje kategorije  i sve ekipe su se takmičile na po 3 radna poligona. Kategorija omladine je imala 1 rekreacioni poligon na kojem su ekipe imale priliku da prođu trijažni proces u masovnoj nesreći.

Iako su u takmičarskom dijelu sve ekipe pokazale ujednačena znanja u pružanju prve pomoći u kategoriji omladine, konačni plasman ekipa je slijedeći

  • prvo mjesto – Tim mladih „Soferino“ Tuzla
  • drugo mjesto– Tim mladih „Telemark“ Banovići
  • treće mjesto – Tim mladih CK Živinice

 

Konačni plasman ekipa u kategoriji podmlatka je slijedeći:

  • prvo mjesto – ekipa JU OŠ Pasci iz Tuzle
  • drugo mjesto – ekipa JU OŠ Miladije iz Tuzle
  • treće mjesto – ekipa JU OŠ Banovići iz Banovića

 

Na ovogodišnjem takmičenju izabrani su najbolji markirant i šminker takmičenja. Kao najbolji markirant ovogodišnjeg takmičenja, izabran je Kenan Salkić, predstavnik Pozorišta mladih Tuzla, a za najboljeg šminkera izabrana je Amina Omerbegić, volonterka iz reda mladih organizacije CK grada Tuzla.

Pobjedničke ekipe  Crvenog križa Tuzlanskog kantona predstavljaju Tuzlanski kanton na federalnom takmičenju koje se održava 20.5.2017.godine u Kiseljaku.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.