Crveni križ pomogao 546 domaćinstava pogođenim poplavama

Crveni križ Federacije BiH implementirao je projekt podrške stanovništvu i domaćinstvima pogođenim ovogodišnjim junskim poplavama u vidu transfera novca, odnosno keš transfera. Kroz ovaj projekt obuhvaćeno je 546 domaćinstava, a riječ je o 188.175 KM. 

Sredstva su osigurali donatori preko Društva Crvenog križa BiH, Švicarski Crveni križ (ŠCK) i Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC). 

Švicarski Crveni križ osigurao je sredstva za podršku oko 1.200 osoba i/ili 400 domaćinstava u općinama Živinice, Lukavac, Kalesija i Kladanj, dok je IFRC osigurao sredstva za podršku oko 130 osoba u općinama Olovo i Srebrenik.  

Inače, Crveni križ Federacije BiH ispunjavanje svojih javnih ovlaštenja, te ciljeva i zadataka definiranih Zakonom o Crvenom križu FBiH i Statutom Crvenog križa FBiH, prilagođava savremenim trendovima u međunarodnom humanitarnom sektoru. 

Iz humanitarnih i pragmatičnih razloga, međunarodni humanitarni sektor, što uključuje i Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, se sve više odlučuje za programe podrške korisnicima u vidu keš transfera, umjesto dosadašnje prakse podjele humanitarnih paketa koji su isti za sve korisnike bez obzira na različitost njihovih potreba.

Glavna karakteristika keš transfer programa, je promoviranje osnaživanja i zaštita digniteta korisnika dajući im određeni stepen fleksibilnosti i izbora. Dodatni benefit korištenja keš transfer programa je multiplikativni efekat, jer korisnici trošenjem novca u lokalnim marketima povećavaju obim lokalne trgovine čime se pozitivno djeluje na lokalno ekonomsko tržište. 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.