Crveni križ Lukavca slavi 100 godina humanosti: Crveni križ Federacije BiH dobitnik Zlatne plakete

Svečanom dodjelom priznanja najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i institucijama, te promocijom monografije „Humanost u Lukavcu gradu velikog srca“ obilježeno je stotinu godina organizacije Crvenog križa u ovoj općini. U ovom industrijskom centru najmasovnija humanitarna organizacija na svijetu započela je svoj rad daleke 1919. godine.

Stoljeće humanosti lukavački Crveni križ obilježava u godini stogodišnjeg jubileja Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i 160 godina od nastanka ideje o Crvenom križu.

– Danas imamo 194 nacionalna društva širom svijeta i kao takvi implementiramo humanitarne ciljeve u odgovoru na potrebe građana, kako u miru, tako i u vanrednim situacijama, podsjetio je ovom prilikom Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBiH.

Daruju krv, pomažu unesrećenima od poplava, klizišta, zemljotresa. Edukuju mlade iz oblasti pružanja prve pomoći, a u Lukavcu imaju i Centar za pružanje njege u kući za svoje sugrađane kojima treba usluga i pomoć.

– Općina Lukavac ima vrlo važan oslonac u ovoj organizaciji, jer su oni puni inicijativa u svom radu i kontinuirano prisutni i u ovom vremenu kad nemamo teških situacija. To je jedna organizacija koja okuplja i veliki broj mladih ljudi i starijih, koja se brine o širokom spektru iz humanitarnog djelovanja, kazao je na svečanosti Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Oko aktivnosti Crvenog križa u Lukavcu je danas okupljeno više od 50 aktivnih profesionalaca i volontera, a njima i onima koji su ovu organizaciju vodili od 1919. godine do danas štampana je Monografija nazvana „Humanost u Lukavcu gradu velikog srca“.

– Moji volonteri imaju običaj reći da žive Crveni Križ. I ja živim Crveni Križ. Raditi u ovoj organizaciji, a nemati empatiju prema ljudima u nevolji je nemoguće. Ne postoji druga formula nego biti čovjek. Osjećati potrebu da pomažete drugima i to je ono što nas drži, naglasio je Mustafa Osmanović, sekretar CK općine Lukavac.

Uz promociju monografije, čiji je autor sekretar Mustafa Osmanović, na svečanosti u Lukavcu djelatnici Crvenog Križa dodijelili su i zahvalnice svojim donatorima, partnerima humanih projekata i saradnicima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.