Crveni križ Ključ kontinuirano radi na humanitarnom zbrinjavanju migranata u Velečevu, mobilni tim dežura 24 sata

Crveni križ općine Ključ kontinuirano pruža humanitarnu pomoć (hranu, vodu, odjeću), prvu pomoć, i psihosocijalnu podršku migrantima na punktu u Velečevu, gdje im se onemogućava putovanje u Unsko-sanski kanton. I dok je bila zima, hladno, minusi ispod nule i sniježne padavine, CK Ključ nije odustajao od humane misije, ali situacija je i dalje veoma složena, bez minimalnih uslova za boravak na ovom mjestu.

Bez zaštite od velikih vrućina, izloženi suncu, bez zaštite od kišnih padavina i čestih oluja, zbog nemogućnosti povratka u pravcu Sarajeva, borave i do nekoliko dana u Velečevu, općina Ključ.


Djeca, žene, maloljetni migranti bez pratnje, bolesni, sa povredama, samci, negoduju-protestvuju zbog loših uslova, bez vode, el. energije, sanitarnog čvora (wc-a). Spavaju na zemlji, na otvorenom. IOM brzo reagira te odvozi porodice, i maloljetnike bez pratnje.


Zahvaljujući još uvijek građanima Ključa, Crvenom križu Švicarske, Ministrstvu unutrašnjih poslova Slovačke, Internacionalnoj Federaciji CK (IFRC), Crveni križ općine Ključ sa svojim mobilnim timom, uspješno odgovara ovoj humanoj misiji.


“Zahvaljujemo se i Civilnoj zaštiti općine Ključ na redovnoj dostavi vode, kao i JU “Rad” Ključ, na odvozu smeća.”, navode iz ove organizacije.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.