Crveni križ Federacije BiH sa partnerima organizuje smotru i simulaciono-pokaznu vježbu Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Federacije BiH

U subotu, 17.09.2016. godine, u 12 sati u Orašju Crveni križ Federacije BiH sa svojom strukturom i partnerima organizuje smotru i simulaciono-pokaznu vježbu Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa F BiH.
Domaćin smotre i vježbe je Crveni križ općine Orašje, uz podršku Crvenog križa Županije Posavske i Crvenog križa općine Domaljevac-Šamac.

Učešće na smotri uzeti će kantonalni timovi Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa, kao i Civilna zaštita Županije Posavske, Civilna zaštita općine Orašje, Dom zdravlja Orašje, Policijska uprava Orašje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Orašje, Granična policija BiH, te Crveni križ/krst Distrikta Brčko BiH i Crveni krst općine Šamac (RS). U ovom događaju učestvovati će 150 osoba, uposlenika i volontera u strukturi Crvenog križa, te partnerskih službi.

Simulaciono-pokaznom vježnom Crveni križ, civilna zaštita i ostali partneri u sistemu zaštite i spašavanja demonstrirati će se pripravnost i spremnost svojih timova da odgovore na neku od prirodnih i drugih nesreća.

Naziv simulaciono-pokazne vježbe je „Požar 2016“. Na desnoj obali rijeke Save dolazi do požara koji se širi velikom brzinom nanoseći tešku materijalnu štetu obližnjem naselju, zbog čega se jedan broj građana našao izoliran i odsječen putnom komunikacijom. Timovi Službi zaštite i spašavanja sa partnerima izvršiti će gašenje požara, obezbjeđivanje mjesta nesreće, evakuaciju ugroženih mještana, obezbjediti sigurno mjesto za iste, povrijeđenima pružiti prvu pomoć i psiho-socijalnu podršku, kao i hitnu medicinsku pomoć i transport do bolničke ustanove, obezbjediti smještaj, te raditi na spajanju porodica koje su se pri nesreći razdvojile.

Sponzor rada mladih volontera Crvenog križa Federacije BiH je BH TELEKOM.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.