Crveni križ Federacije BiH održao edukaciju Klaun terapije

U periodu od 26. do 28.08.2016. godine, Crveni križ Federacije BiH je uz podršku Raiffeisen banke implementirao je projekat- edukaciju mladih Crvenog križa na temu Klaun terapije.

Edukacija se održala u Haris Youth Hostelu u Sarajevu, a okupila je mlade iz organizacija Crvenog križa Unsko-sanskog kantona (Bihać, Sanski most, Bosanski Petrovac), Srednjobosanskog kantona (Travnik), Hercegovačko-neretvanskog kantona (Mostar), Hercegbosanske županije/Kantona 10 (Kupres) i Kantona Sarajevo (Ilidža, Ilijaš, Stari grad).

Doček učesnika bio je u sjedištu Crvenog križa Federacije BiH gdje je sve učesnike pozdravio Generalni sekretar, gospodin Namik Hodžić i istakao značaj programa, kao i motivisao mlade da po završetku nastave sa programom klaun terapije u svojoj zajednici, ali i sve druge programe koje Crveni križ sprovodi. Domaćin bio je Haris Magrdžija, član Kluba mladih Crvenog križa Federacije BiH i član koordinacijskog tijela mladih DCKBiH.

Predavači su bili volonteri Crvenog križa koji imaju znanja i vještine, te su profesionalci u određenim oblastima:  Aida Kapetanović- diplomirani pedagog, Ajla Hasković- diplomirani pedagog, Samna Širić- profesor predškolskog odgoja, Jasmin Nikšić- bachelor zdravstvene njege i terapije i Salem Sejdinović- certificirani dr. Klaun od strane Italijanskog Crvenog križa.

Mladi su imali priliku da slušaju radionice o uvodu u klaun terapiju, interaktivne radionice i predavanja kroz koja je akcenat stavljen na psihološko-pedagoški pristup djeci, rad sa djecom koja imaju teškoće u razvoju, te komunikacijske metode sa djecom koja imaju teškoće u razvoju.

Učesnicima su prenesena i osnovna znanja kod pristupa djeci koja boluju od težih bolesti i smještena su u klinikama na liječenju.

Cilj ove edukacije bio je omasovljavanje učesnika u programu Klaun terapije, te prenošenje znanja i vještina neophodnih za rad sa djecom koja se nalaze u osjetljivim i traumatičnim situacijama.

Tokom Dječije nedjelje organizirati će se posjete pedijatrijskim klinikima i bolničkim ustanovama čiji su pacijenti djeca, te će učesnici ove edukacije imati priliku stečeno znanje primjeniti i u praksi.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.