Crveni križ učestvovao na 7. Kids Festivalu

Društvo Crvenog krsta/križa BiH već četvrtu godinu kao stalni partner, u koordinaciji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa i Via Kult Office učestvuje na Kids festivalu.


Ovogodišnji Kids festival je održan u periodu od 11.06. – 16.06.2010. godine u Sarajevu na Zetri. Glavni cilj učešća Crvenog križa je djeci i mladim ljudima približiti značaj i ulogu organizacije i promovirati vrijednosti Crvenog križa. Na vanjskom prostoru Zetre Crveni križ je postavio dva šatora. U jednom je bio postavljen info pult sa promotivnim materijalom svih aktivnosti. Osnovne informacije o aktivnostima Crvenog križa su davali uposlenici i volonteri. Ispred šatora su ekipe prve pomoći vršile obuku zainteresiranih mladih ljudih za reanimaciju na lutkama, a zbog velikog interesovanja djece članovi ekipe su im šminkali razne manje povrede. Tokom pet dana volonteri Crvenog križa ekipe prve pomoći su izvele pokazne vježbe iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz stanja i oboljanja, što je izazvalo veliko interesovanje prisutnih.
U drugom šatoru je, za organizirane grupe djece, vršena projekcija crtanog filma Helpmen, uz edukativna predavanja, dok je na prostoru između dva šatora postavljena simulacija minskog polja uz stručno predavanje instruktora.Posebnu atrakciju su izazvali posebno educirani klovnovi Crvenog križa koji su uveseljavali najmlađe.S obzirom na to da su u ovom periodu zabilježene veoma visoke temperature, ekipe prve pomoći su imale posla. Zbog dehidriranosti, slabosti i manjih povreda bilo je više intervencija tako da je od drugog dana festivala jedan šator pretvoren u dio za pružanje pomoći.Za ovaj Kids festival Crveni križ je uradio 500 kom. majica, 100 kom. kačketa i 800 kom. balona koji su podijeljeni učesnicima i najmlađim posjetiocima.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.