Crveni križ učesnik na 10. Kids Festivalu

Stručna  služba Crvenog križa Federacije BiH već sedmu godinu zajedno sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH, Međunarodnim komitetom Crvenog križa i Via Kult Office učestvuje na Kids festivalu. Ovogodišnji Kids festival održava se u periodu od 07.06.-11.06.2013. godine u Sarajevu na Zetri.Glavni cilj učešća Crvenog križa je djeci i mladim ljudima približiti značaj i ulogu organizacije i promovirati vrijednosti Crvenog križa.

Na štandu koji je ove godine bio postavljen ispod dva šatora promovisale su se programske aktivnosti organizacije: prva pomoć, upozoravanje na opasnost od mina, diseminacija, služba traženja. Uz metodologiju prilagođenu uzrastu i adekvatnim promotivnim materijalom programi Crvenog krsta/križa predstavljeni su mališanima i njihovim roditeljima. Ekipe prve pomoći, volonteri Crvenog križa Općine Ilidža i Crvenog križa općine Centar su izvodile pokazne vježbe sa realističkim prikazom povreda i stanja oboljenja. Prenosili su svoje znanje u kardio pulmonalnoj reanimaciji prisutnoj djeci. Šminkeri su šminkali povrede zainteresovanim mališanima.
Na prostoru između dva šatora bila je postavljena simulacija minskog polja uz stručno predavanje instruktora Crvenog križa Općine Vogošća. U drugom šatoru ekipe su pružale prvu pomoć posjetiocima zbog manjih povreda i slabosti. Kroz diseminaciju su prošle mnoge grupe djece, diseminatori su ih upoznavali sa organizacijom CK, osnovnim principima Pokreta i kroz razgovor animirali da usvojenim znanjem osvoje nagradu strip Prica o jednoj ideji.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.